Baguje.COM

Prednosti minimalističkog i jednostavnog veb dizajna

Minimalistički pristup u veb dizajnu nije za svaku kompaniju niti za svaku industriju, ali kada se ovakav pristup u dizajnu poklopi sa ciljevima veb sajta, prednosti su zaista velike.
Ovakav pristup postaje veoma popularan i to ne samo u dizajnu već i u načinu po kojem ljudi odlučuju da žive svoj život. 21. vek je era minimalizma i jednostavnosti , a dizajn je samo tu da to sve i proprati na odgovarajući način.
Jednostavnost u dizajniranju ne znači urušavanje bilo kojeg estetskog kriterijuma. Ovim pristupom samo se rešavamo svih nepotrebnih elemenata iz dizajna, sadržaja, i koda, a time i jasnije naglašavamo poruku koju sajt treba da pošalje.

Brzina sajta je povezana sa dizajnom

Prednosti uprošćenog dizajna su brojne: olakšana navigacija, brže vreme iščitavanja, potrebno je manje resursa na serveru, sadržaj je pregledniji i nije potrebno mnogo vremena za dizajn.

Olakšana navigacija

Jednostavni sajtovi ne nude irelevantan i komplikovan sadržaj. Samim tim navigacija je manje pretpana nepotrebnim stavkama, sekcijama i kategorijama, a posetilac lako može da pronađe sve navigacione elemente. Evo nekoliko saveta koje bi trebalo slediti u ovom pristupu:

Kao primer jednostavne navigacije mozemo da vidimo sliku ispod sa ovog sajta za upoznavanje:

Pored vrlo minimalističkog dizajna glavni meni ovog sajta je vrlo pregledan i na prvi pogled sasvim jasan posetiocu. Ostali navigacioni elementi uklopljeni su u sadržaj sajta, tako da svaki korisnik sa lakoćom može da pronađe ono što želi, a to je svakako i bit sajta.

Jednostavan sajt se očitava brže

Jednostavnost u dizajnu većinom rezultira manjim fajlovima, a manji fajlovi se učitavaju brže. Takođe, jednostavninji sajtovi imaju čistiji i pregledniji kod. Manje je verovatno da ćete kod jednostavnijih sajtova trebati višestruke CSS stylesheets-e i mnogo Java Skript fajlova. Sve to samo pozitivno utiče na korisničko iskustvo na sajtu, a brzina očitavanja je važan faktor i u rangirajnu stranice kod pretraživača.

Kod jednostavnih sajtova sadržaj je pregledniji

Kada na sajtu nemamo „tonu“ komplikovanih dekorativnih elemenata bitan sadržaj dolazi u centar pažnje. Neke studije pokazuju da 79% posetilaca samo „skeniraju“ stranicu kada prvi put dođu na nju dok samo 16% čita stranicu reč po reč. Svakako je bolje sarađivati sa ovim posetiocima nego se boriti protiv njih. Ukoliko ova grupacija oceni vaš sajt kao prijateljski nastrojen prema posetiocima veća je verovatnoća da će se vratiti na sajt. Još jedan primer možemo da vidimo na sajtu http://www.montylounge.com/, i čak posle nekoliko sekundi jasno vam je o čemu je reč na sajtu i koje su to glavne poruke koje oni šalju.

Za kraj ostalo nam je samo da rezimiramo i ukoliko je potrebno sve svedemo na ova tri najbitnija saveta:

Exit mobile version