Baguje.COM

Ne želite da Vas veb sajtovi prate? – Tviter

Da li ste znali da dok svakodnevno surfujete internetom razni veb servisi prate Vašu aktivnost?

Praćenjem korisnika, veb servisi prilagođavaju svoje reklame i sadržaje koje Vam prikazuju. Iako korisnici nisu bili u interakciji sa sadržajem tih veb servisa na stranici, oni ih ipak prate.

Popularna društvena mreža „Tviter“ (Twitter) prati Vaše posete sa drugih veb sajtova  i na taj način prilagođava sadržaj koji će Vam prikazati.

Ipak, Tviter je odlučio da omogući korisnicima izbor u kojem mogu da biraju da li žele da ih Tviter prati ili ne.

Opcija „obavesti veb sajtove da ne želim da me prate“ (DNT  – do no track„) je omogućena još u Fajerfoksu 5, dok Internet eksplorer  (9+) i Safari (5.1+) imaju delimičnu podršku za ovu opciju. Gugl je izjavio da će podrška za ovu opciju biti ubačena u Hrom krajem ove godine. Za sada se dodati preko dodatka.

Da bi ste omogućili opciju DNT u Fajerfoksu, uradite sledeće:

 

Ili u  Internet eksploreru otiđite na ovu stranicu i na dnu stranice izaberite “Click here to add an empty Tracking Protection list” :

U Safariu izaberite “Show Develop menu in menu bar” i potom izaberite “Send Do Not Track HTTP Header ” :

 

Da bi ste u Hromu omoguđili DNT, instalirajte ovaj dodatak:

 

Mozila je izjavila kako je  uzbuđena zbog ove odluke Tvitera, i objavila podatke kako se korisnici sve više opredeljuju za DNT, pa je tako 8.6% stolnih (desktop) korisnika izabralo ovu opciju, a 19% mobilnih korisnika Fajerfoksa.

Podršku za DNT je u martu objavio u Jahu (Yahoo) kao i AOL, dok Fejsbuk to još nije uradio.

Exit mobile version