Baguje.COM

Isprobajte operativni sistem u oblaku

Ako ste pratili tehnološka dešavanja u poslednje vreme siguno ste čuli za temin “cloud computing” ili “računarstvo u oblaku”. Šta je to cloud i čemu služi mogli sta da pročitate u nekom u od predhodnih članaka kao i na svakom sajtu koji piše o IT-ju. Sada kada znamo da je cloud computing stigao, treba predstaviti njegove mogućnosti.

Ovim člankom želim da vam predstavim kompletni operativni sistem (OS) u oblaku. Pre svega želim da skrenem pažnju da ovo nije samo servis za skladištenje podataka u oblaku kao na primer DropBox, Box, SkyDrive itd. već kompletan OS.

Da bi ste mogli da koristite neki od OS zasnovanih na oblaku potrebna vam je dobra konekcija ka internetu i internet pretraživač. Ako posedujete ovde dve stvari potrebno je samo još da otvorite nalog na nekom od sajtova koji nude besplatnu uslugu operativnog sistema zasnovanog na oblaku. Konkretno ovde će biti prikazano kako se pravi nalog na Glide OS 4.0, jednom od prvih kompletnih OS zasnovanih na oblaku.

Važno je ovde da napomenemo da postoje i mnogi drugi servisi koji takođe nude usluge operativnih sistem zasnovanih na oblaku, među kojima su najpoznatiji Google GhromeOS, Desktop Two, eyeOS, Cloudo

Glide OS 4.0 – Kreiranje naloga

Kako biste otvorili nalog i mogli da koristite operativni sistem zasnovan na oblaku potrebno je prvo da uz pomoć svog internet pretraživača posetite stranicu http://www.glidedigital.com/.

Nakon toga prikazaće Vam se početna stranica GlideDigital na kojoj treba da izaberete opciju JOIN GLIDE, kao što je prikazano na slici ispod.

 

Nakon ovog koraka otvara Vam se nova stranica na kojoj birate karakteristike vašeg operatinog sistema. Osnovni, besplatni plan uključuje 30GB prostora i dozvoljava kreiranje 6 korisnika na tom operatinom sistemu.

 

Pored 30GB prostora za podatke svaki nalog ima ugrađenu zaštitu podataka, kompatibilnost sa drugim platformama, razne poslovne aplikacije kao i mogućnost pristupa sa mobilnog uređaja.

 

Sada je potrebno da unesete svoje podatke koji služe za kreiranje naloga, klasična registracija kao kod kreiranja naloga za mail.

Ako ste popunili svoje podatke, na kraju treba istaću da imate i mogućnost otvaranja mail naloga na GlideFree.com ako budete želeli.

Pročitajte Terms and conditions of the service, ako se slažete štiklirajte opciju I agree i kliknite na dugme NEXT za sledeći korak.

Sada će Vam se prikazati strana sa podacima koje ste uneli, ako se slažete sa unetim podacima kliknite NEXT i ovim ste završili registraciju svog naloga. Kreirali ste svoj nalog i sada možete pristupiti svom GlideOS klikom na opciju Login To Glide.

 

Ako ste ispravno uradili sve prethodne korake pojaviće vam se strana za prijavljivanje na vaš Cloud OS kao što je prikazano na slici.

 

Unesite korisničko ime i lozinku koju sta naveli prilikom registracije naloga, kliknite na dugme login i započećete proces pokretanja vašeg operativnog sistema.

Sačekajte malo da se uspostavi veza i nakon toga isprbajte svoj OS.

 

Exit mobile version