Baguje.COM

Bekapujte vaš gmail nalog sa stilom !

Ovo sa stilom će sigurno nekima da ‘bode’ oči, ali je to zaista tako. Predstavljam vam jedan mali programčić koji će da bekapuje (sačuva na računar) vaš kompletan gmail nalog u “hakerskom stilu” uz pomoć prave konzole. Kao što to imam običaj reći, ne bih da trabunjam previše, pogledajte sliku kako to izgleda:

U pitanju je mali programčić za Windows platformu koji stiže kao konzola i koriste se samo komande kako bi se pokrenule određene akcije (čuvanje i vraćanje podataka). Nemojte da vas ovo uplaši, toliko je jednostavno da je sve što treba da uradite to da ukucate samo jednu jedinu komandu i program odrađuje sam sve ostalo.

Dakle, preuzmite program Gmvault sa adrese http://gmvault.org/download.html, instalirajte ga i pokrenite. Zatum ukucajte sledeću komandu:

[bash]

gmvault sync username@gmail.com

[/bash]

Gde ćete naravno to username zameniti sa vašim Gmail korisničkim imenom. Odmah nakon toga, program traži da pritiskom na taster Enter vaše tastature odobrite programu pristup vašem nalogu (ovo možete uraditi bez straha, koristi se IMAP protokol za povlačenje poruka, sva vaša pošta je bezbedna) i nakon što vam se otvori veb brauzer i odobrite programu pristup, vratite se u njega, pritisnete ponovo dugme “enter” i bekap počinje. U gornjoj slici možete videti kako to izgleda i da je program počeo da radi bekap mog gmail naloga od 2005 godine (tad sam otvorio gmail).

Podaci se snimaju u direktorijumu My Documents pa gmvault-db i tamo su arhivirani zapakovane poruke (.eml) format.

Ukoliko nekad budete želeli da vratite bekap, ili da recimo prebacite sve vaše poruke na drugi nalog, kucate sličnu komandu samo što umesto “sync” opcije koristite “restore”.

Uživajte !

Exit mobile version