Baguje.COM

Razlika između računarskog virusa i spyware-a

Jedino što kompjuterski virus ima zajedničko sa spajverom je to što su i jedno i drugo zlonameran softver koji možete da pokupite na mreži. U stvari, ako pogledamo malo bliže, uvidećemo da su oni zapravo veoma različiti i ako razumemo razliku između ta dva pojma, razumećemo i razliku između zaštite svoje mreže i sistema i ostavljanja ga ranjivim.

Upoznavanje sa karakteristikama spajvera i virusa znači da ih se lako možete rešiti kao i nevolja koje oni prouzrokuju. Danas postoje brojni softveri za koje možete istalirati da bi se odbranili i zaštitili svoju mrežu od napada i spajvera, ali ključna stvar je da odaberete onaj pravi kako bi bili sigurni da je Vaš kompjuter pravilno zaštićen od bilo kakvih zlonamernih napada sa mreže.

Kompjuterski virusi stvoreni da unište PC

Dakle, šta Vi zapravo znate o kompjuterskim vidusima? Na stranu što ćemo ga shvatiti razumevajući pojam sam po sebi, virus je suštinski softver koji je napravljen isključivo za to da napravi haos u Vašem računaru. Kada je kompjuter zaražen, to može da dovede do toga da se ceo sistem uspori , sa velikom verovatnoćom da će se izgubiti bitni podaci i dokumenti ičak dovesti do pada sistema i gašenja kompjutera. Virusi su sposobni da prodru u Vaš kompjuter preko izvršnih i programskih fajlova, koji će biti pišteni u Vaš sistem ili mrežu kada startujete program. Oni su napravljeni da se brzo šire, tako što se umnožavaju iznova i iznova, čineći da se virus brzo proširi ne samo u Vašem sistemu, već i po svim vezanim mrežana. Znajući ovo, veoma je važno na svom računaru imati instaliran efikasan antivirusni siftver koji prati i nadgleda sve ulazne i izlazne tačke i osigurava da je Vaš računar bezbedan od virusa.

Spajver za uništavanje sistema

Sa druge strane, spajver nije obavezno stvoren da Vam uništi mašinu i interne dokumente. Umesto toga, namera spajvera je da prikupi informacije i Vama i Vašim navikama u pretraživanju interneta, time čineći hakerima mogućim da pristupe važnim informacijama koje onda mogu iskoristiti. „Key log“-ovi budno prate Vaše navike na mreži i prikupljaju informacije koje tad mogu iskoristiti za koju god svrhu im zatrebaju. Mogu da povuku lozinke, bankovne podatke i druge podatke koje mogu iskoristiti da ukradu Vaš identitet i izvrše lažne transakcije u Vaše ime ili Vam promene izgled desktopa i dodaju neželjene alatne trake u Vaš pretraživač. Pristup koji će neki imati preko spajvera je nesaglediv, naročito ako Vaš kompjuter nije opremljen dobrim alatom za zaštitu od virusa.

Virus ili Spajver – Koji je štetniji?

Između ova dva, ono što može da prouzrokuje najviše štete vašem računaru i mreži je teško proceniti. Ali jedno je sigurno, i jedno i drugo je opasno za vaš kompjuter i da biste bili sigurni da ćete nastaviti da uživate u najboljem nivou sigurnosti na mreži, trebalo bi da se obezbedite od oba, instalirajući vrhunske antivirusni softver koji može da nadgleda i spreči potencijalno zlonamerne napade.

Exit mobile version