Baguje.COM

NFC plaćanje i u Srbiji

Za sve koji ne znaju, NFC je skraćenica za Near field communication što je u stvari paket tehnologija za mobilne uređaje koji se može koristiti za elektronsko plaćanje putem mobilnog telefona.

A na nedavno održanoj konferenciji Technobank 2012, posvećenoj bankarskim tehnologijama, Telekom Srbija predstavio je svoj pilot projekat testiranja NFC usluge, koji je pokrenut sa Banca Intesom. Projekat iz oblasti mobilnog plaćanja NFC tehnologijom, koji omogućava plaćanje putem mobilnog telefona, prislanjanjem mobilnog telefona na terminal za plaćanje, prati najnovije trendove u svetu gde gotovo 60% mobilnih korisnika već koristi ovu mogućnost.

Natali Delić, direktor Sektora za razvoj usluga za rezidencijalne korisnike u Telekomu Srbija, prisutnima na konferenciji je približila uvođenje NFC tehnologije u svakodnevni život na primeru mogućnosti plaćanja računa, rezervisanju parking mesta i mnogih drugih pogodnosti uz pomoć pametnih telefona i srodnih uređaja.

“Dolazimo do toga da na jednoj strani imamo najnoviji svetski trend u načinu plaćanja beskontaktne platne kartice, dok na drugoj imamo pametni mobilni telefon, koji koristimo za sve osim za plaćanje i novčane transakcije. Već smo sve ostalo stavili u mobilni telefon, pa zašto onda da u mobilni telefon ne stavimo i platnu karticu, ili zašto da ne odemo još jedan korak dalje i ne stavimo ceo novčanik u mobilni telefon”, objasnila je Natali Delić.

izvor: mi2

Exit mobile version