Baguje.COM

Mozila pametni telefon krajem godine

Ukoliko niste znali, Mozila (Mozilla) radi na operativnom sistemu zvanom But tu geko (Boot to Gecko – B2G) koji je zasnovan na HTML5  i javaskript tehnologiji.

To je otvorena platforma koja omogućuje potpunu kontrolu nad aplikacijama, slično veb pregledaču, a aplikacija su instalirane na način koji ste očekivali. Razlika je u tome što su one kreirane po veb standardima, i imaćemo veze i klikove između aplikacija, nešto što danas postoji u veb svetu, ali ne i u aplikacijama sa zatvorenom platformom. (Geri Kovaks (Gary Kovacs) izvršni direktor Mozile)

Brazilski operater Telefonika (Telefonica Vivo) koji ima 90 miliona korisnika je objavio da će biti prvi koji će ponuditi korisnicima pametni telefon zasnovan na Mozila B2G operativnom sistemu.

Za sada se ne zna ko će proizvoditi hardver, ali ono što će izdvajati B2G od konkurencije je otvorenost platforme.

Za cenu očekuju da bude niska, u rangu običnih mobilnih telefona, a izlazak je planiran za kraj ove ili eventualno početak sledeće godine.

B2G je potpuno otvoren operativni sistem koji je zasnovan na veb tehnologijama uz pomoću kojih će biti lakše napraviti aplikacije nego što je to sada moguće na drugim operativnim sistemima za mobilne uređaje. B2G ima cilj da dozvoli veću kontrolu korisnika nad njihovim telefonima i aplikacijama.

Mozila koja je bila jedan od ključnih faktora i pionira koji su popularizovali otvorenost i  besplatan softver ima nameru da sa B2G konkuriše drugim kompanijama koje imaju zatvorene ili ne dovoljno otvorene operativne sisteme.

Exit mobile version