Baguje.COM

Kako da odaberete prave ključne reči za svoj sajt?

Jedna od mnogobrojnih SEO tehnika, o kojoj morate da mislite na samom početku izrade sajta jesu ključne reči koje ćete koristiti u meta tagovima. Vi sami najbolje znate koje ključne reči najbolje opisuju vaš sajt ili delatnost vaše firme, ali to uglavnom nije dovoljno. Optimalne ključne reči su one koje se slabo pojavljuju na drugim sajtovima, a dosta su tražene u pretraživačima.


Google Keyword Tool, ili Google AdWords će vam najbolje pomoći u odabiru ključnih reči. Na adresi https://adwords.google.com odaberite opciju Tools and Analysis -> Keyword Tool. Ukucajte reč ili frazu za koju mislite da je pogodna za vaš sajt. Odaberite državu, jezik i tip uređaja za koje želite da vam se prikaže broj pretraga. AdWords će vam izbaciti podatke o tome koliko je jaka konkurencija za zadatu ključnu reč, i koliko je pretraga ta ključna reč imala mesečno na globalnom i lokalnom nivou (lokalni nivo se odnosi na zemlju koju ste uneli).

Da biste postigli najbolje rezultate, kao i na svakom tržištu, potrebno je odabrati reč koja ima najmanju konkurenciju, a najveću tražnju. To znači da idealna ključna reč nije zastupljena na konkurentskim sajtovima, ali je ljudi dosta traže. Google će vam u listi sugestija (kojih ima od par stotina do par stotina hiljada) možda prikazati upravo takvu reč. Pravo mesto za vas da uletite sa svojom idejom za veb sajt!

Takođe bi trebalo pomenuti da ovo direktno ne utiče na rangiranje kod Google pretraživača. U septembru 2009. Google je zvačno objavio da pregleda ove reči prilikom “skeniranja” sajta ali da one direktno ne utiču na rangiranje.

Exit mobile version