Baguje.COM

Google Drive koristi Goggles tehnologiju

Svi koji imaju Android telefon verovatno su čuli za Google Goggles, mali programčić koji pokušava da sazna šta ste to tačno slikali i na osnovu tog nagađanja uradi pretragu. Istu tu, samo napredniju tehnologiju će da koristi i budući Projekat staklo, projekat sa naočarama koji je nedavno najavljen a koji će dodavati sloj virtuelne stvarnosti našem vidu u bližoj budućnosti.

Naime, nedavno je otkriveno da Google Drive, projekat koji je startovan pre neki dan koristi istu ovu tehnologiju za svoju pretragu. Ukoliko imate slika na svom Google Drive nalogu i pokušavate da uradite pretragu, pretraga je time efikasnija jer može da prepozna šta se nalazi na slici i nju vam ponudi kao rezultat. U primeru ispod vidite da slika pod imenom a.jpg se prikazuje rezultat na pretragu za reč “android” jer je uz pomoć ove tehnologije ta slikao značena da je relevantna.

Naravno, ne možete očekivati od ovoga da vam prepozna učiteljicu iz osnovne i njeno ime i prezime, ali svetski poznatije stvari će sigurno prepoznati. Pokušajte recimo slanjem slike Ajfelovog tornja i kasnije pretragom toga istog.

Exit mobile version