Baguje.COM

Google Drive konačno dostupan

Nakon nekoliko godina najavljivanja, Google Drive, google cloud servis za skladištenje podataka je konačno dostupan javnosti. Pokretanje servisa je napravljeno tako da je spojen sa Google dokumentima, i od sada, kada pokušavate učitati Google dokumente, dobićete Google Drive stranicu.

Kada aktivirate ovaj servis, dobijate 5GB prostora besplatno za skladištenje svojih podataka. Prilikom slanja fajlova imate mogućnost konvertovanja dokumenata u Google dokumente, tj. mogućnost da svoj recimo word dokument pretvorite u Google docs dokument i kasnije sa njim radite šta god vam je volja. Jedna od dobrih stvari kod Google dokumenata je ta što isti dokument u istom trenutku može da menja nekoliko korisnika kojima vi to omogućite i u realnom vremenu možete da pratite njihove izmene. Više o tome u video klipu ispod:

Takođe, uz pokretanje ovog servisa koji nudi 5GB, gmail je proširio svoj prostor na statičnih 10GB, dakle, više nema onog brojača koji svake sekunde povećava besplatan prostor po nekoliko kilobajta. Uz to, znate da su pikasa albumi za slike uklonili limit za slanje slika koje su manje od 2048 x 2048 (to je većina vaših fotografija) i video klipova kraćih od 15 minuta. Dakle, na pikasu možete slati do mile volje fotografije i nećete zauzeti ništa mesta. Naravno, prima i video klipove ali ih isto tako besplatno možete slati na Youtube gde takođe nemate limit.

Ovih početnih 5GB besplatnog prostora možete odmah da proširite ali to nije besplatno i naplaćuje se na mesečnom nivou. Kao što možete videti na slici ispod, dodatnih 25 GB košta oko 2,5 američka dolara mesečno. Kupovinom tog prvog paketa dobijate i dodatnih 25GB prostora na Gmailu.

Naravno, nedavno smo rekli da je Microsoftov cloud servis Skydrive svojim korisnicima dao 25GB besplatno ali znate i da i Box i Dropbox pa i Min.us daju mogućnost proširenja svog osnovnog prostora pozivanjem korisnika. Verujem da će i Google isto tako, i to veoma brzo, proširiti ovih početnih 5GB na nešto više. Govorim ovo kako bih upozorio sve one koji bi brzopleto kupili neki od većih paketa.

Važno je napomenuti da je moguće preuzeti i program za računar sa adrese https://tools.google.com/dlpage/drive i nakon što ga instalirate na svom računaru dobijate direktoriju “Google Drive” u koji će se povući svi vaši dosadašnji dokumenti sa Google dokumenata. Takođe, fajl koji snimite u ovaj direktorijum će automatski biti poslat na Google drive. Isto tako rade i svi ostali cloud servisi, pa vam govorim samo da sa ovim to nije izuzetak.

Ni korisnici Android telefona nisu zaboravljeni pa je za njih takođe omogućen program koji će raditi sinhronizaciju i brz pristup fajlovima. Za sada ima mnoštvo nedostataka ali sam ubeđen da će se to sve uskoro ispraviti. Program možete da skinete sa Google Play prodavnice.

Za  kraj, red bi bio da odgledate i zvaničan video opis Google Drive servisa.

Exit mobile version