Baguje.COM

Android dominira među mobilnim operativnim sistemima

Ako kupujete mobilni telefon, i razmišljate koji operativni sistem da izaberete, svakako nećete pogrešiti ako se odlučite za Android. Android telefone kod nas možete nabaviti preko paketa mobilnih operatera po ceni već od jednog dinara. Dok Apple-ovi telefoni jednog dana ne uđu u ponudu mobilnih operatera, Android će svakako cvetati na tržištu mobilnih operativnih sistema kod nas.

A kako i ne bi? Preko 450 000 dostupnih aplikacija, od kojih su mnoge besplatne, čine Android uređaje nezamenjivim. Sa preko 200 miliona Android mobilnih uređaja koji su aktivni na tržištu, pola miliona Android mobilnih uređaja koji se aktiviraju svakog dana, i više od 200 modela različitih proizvođača koji rade na Android OS : HTC, Samsung, Motorola, LG, Sonny Ericsson, Android ima najveći tržišni potencijal među mobilnim operativnim sistemima.

A da stanje nije takvo samo kod nas, pokazuje Gartner-ovo istraživanje tržišta mobilnih operativnih sistema.

Kao što se vidi na slici, Android dominira sa 43% učešća na tržištu, dok ga prate Symbian i Apple. Imajući u vidu da se Symbian gasi i potpuno prestaje da se proizvodi, jasno je da će bitku voditi Android i Apple. PS rat koji se vodio 80-tih i 90-tih godina prošlog veka između Microsofta i Apple-a, sada se pretvorio u rat između Apple-a i Androida na tržištu mobilnih operativnih sistema.

Exit mobile version