Baguje.COM

VPS serveri – koja je prednost VPSa nad deljenim hostingom

Dosta ljudi se pita koja je razlika između VPS i dedicated servera kao i koja je razlika između deljenog hostinga i Virtuelnog servera. VPS serveri su sredina između namenskog servera i “običnog” hosting-a.

VPS serveri su u stvari deo jednog servera koju su medjusobno podeljeni I nezavisni , dakle vlasnici  VPS-a se medjusobno ne vide. I ukoliko postoji greška na jednom VPS-u to se neće odraziti na drugi. To je jedna od najvećih prednosti , pored naravno cene.

Generalno, najveće prednosti VPSa su :

Kontrola

Velika prednost VPS-a u odnosu na deljeni hosting je  velika fleksibilnost koju vlasnik servera ima. Ogroman broj naših korisnika VPS koristi za online igranje FPS igrica kao što je Counter Strike na primer. Da bi instalirali bilo šta a da to nije samo Wordpres ili Joomla već nešto mnogo zahtevnije jednostavno zaboravite na deljeni hosting. Čak i ako na sajtu hosting provajdera stoji da imaju “neograničen hosting”. Sve takve i slične prideve zaboravite.

Dalje, sami kontrolišete softver koji instalirate  i vi ste svoj gazda. Doduše, mi našim klijentima pomognemo da instaliraju ISP Config (besplatan kontrolni panel ) tako da nemaju glavobolju oko instalacije web aplikacija. Praktično, kao da su uzeli veći  hosting paket.

Cena

Cenu sam već spomenuo kao jednu od glavnih prednosti.  Za cenu VPS servera dobijate maltene sve funkcionalnosti namenskog servera.

Administracija

U stvari, kao što sam već napisao dobili ste  server sa svim funkcionalostima namenskog servera za mnogo nižu cenu. Kreirate pakete po  želji, upravljate aplikacijama. Pošto niko osim Vas nema pristup serveru dozvoljeno Vam je da radite šta želite. Jedan od Cpanela koji se najčešće nudi je Solus VM Control  panel koji obuhvata Startovanje i stopiranje operativnog sistema, reinstalaciju istog, promenu root šifri , pristupanje serijskog konzoli , statistiku VPS-a i odabir jednog od jezika.  Kao i kod deljenog hostinga tako i kod VPS-a administracija i održavanje servera je posao hosting kompanije koja vam je iznajmila isti ali je preporučljivo da uvek imate bekap podataka .

Sigurnost

VPS serveri su odvojeni jedni od drugih tako da je hakovane vaših sajtova svedeno na minimum. Sigurno ste videli do sada “hakerske”  napade gde su skidane početne stranice sajtova. To se najčešće dešava tako što napadači pronadju rupu u odredjenoj aplikaciju (koja nije update-ovana) i udju preko nje i poremete sve ostale sajtove koji se nalaze na tom hostingu.

Generalno, za korišćenje VPS servera je potrebno odredjeno predznanje ali kao i kod svih stvari – ukoliko ima volje ima i načina da se to nauči. Sve veća potražnja za ovom vrstom usluge nalaže hosting kompanijama zadatak da poboljšaju performanse istih.

Exit mobile version