Baguje.COM

Sprečite bolest RSI koju izaziva duga upotreba računara

Verovatno je većina vas posle par sati sedenja pored računara i kucanja ili jednostavno surfovanja, osetila bolove u zglobovima ruku, vratu, nadlaktici ili leđima. Ovo ponekada može da bude vrlo neprijatno i da izaziva konstantan bol. Ova pojava ili tačnije bolesno stanje koje ne treba zanemariti naziva se RSI što je ustvari skraćenica za Repetitive Strain Injury i označava se kao bolest koja dolazi od dugotrajnog rada rukama, pogotovo kucanja na tastaturi. Od ove bolesti mogu da obole i neki od muzičara u zavisnosti koji muzički instrument koriste.

Da bi sprečili ovakvo bolesno stanje, postoji besplatan program koji možete instalirati. Reč je o programu Workrave. Ovaj program je trenutno dostupan za GNU/Linux i Microsoft Windows. Program možete download-ovati potpuno besplatno.

Po instaliranju programa, na ekranu pojaviće vam se ikonica, na koju treba da kliknete i otvori vam se malo prozorče, gde imate malu sličicu sa  podignutom rukom, pored koje je vreme koliko jos imate da napravite pauzu i malu sličicu sa šoljicom kafe pored koje je vreme do sledeće pauze. Desnim klikom miša na celokupnu sliku otvaraju vam se opcije gde možete izvršiti podešavanja. Pa tako ako kliknete u podešavanjima mode i podesite na suspended, program će pratiti i beležiti vaš rad na tastaturi i sam po proceni automatski će se uključivati i isključivati, a ako ovu opciju isključite i mode podesite na normal, program će se uključivati i isključivati u intervalima  podešenog vremena.

Program radi na principu vašeg redovnog obaveštavanja kada treba da pravite pauzu u radu, i čak ima i preporuku za određene vežbe koje trebate odraditi kako bi se razgibali. Jednostavno kada je vreme za pauzu tj. relax pojavi vam se na ekranu ikonica micro-brick i apsolutno ništa ne možete otkucati na tastaturi, kao ni pretraživati na browser-u. Program ponekada ako radite nešto jako važno zna da bude malo dosadan, ali verujte da je to u vašem interesu zato što se svi mi ponekada zanesemo pa i suviše dugo vremena provedemo uz račinar.

Ono što je mene oduševilo kod ovog programa je statistika. Verovali ili ne program poseduje celokupnu statistiku koliko puta ste kliknuli mišem,koliko puta ste tipkali  na tastaturi i koliko ste vukli miša u metrima.

Isprobajte ovaj korisni program i uživajte!

 

 

 

Exit mobile version