Baguje.COM

PayPal zvanično ovog proleća u Srbiji

Jedan od najpoznatijih servisa za usluge online plaćanja  PayPal, koji se zvanično nalazi u vlasništvu eBuy-a,  koga već odavno sa čežnjom iščekuju zaljubljenici u Internet plaćanja sa prostora bivše EX YU, zvanično bi 99% trebalo da bude dostupan na ovim prostorima ovog proleća. PayPal logo
Medjutim s obzirom da je Srbija, već prošle godine stavljena na spisak zemalja za uvođenje PayPal-a, pored Crne Gore i Makedonije, za Bosnu i Hercegovinu je to još uvek neizvesno. Da li to znači da uvođenjem PayPal-a na prostore Srbije postoji mogućnost da on ne bude uveden na prostore Bosne i Hercegovine? To još zasigurno ne znaju ni čelnici PayPal, ali je vrlo verovatna mogućnost. Ono što nam potkrepljuje činjenicama i dokazima ovu informaciju je to što se ovaj podatak može proveriti na zvaničnom veb sajtu PayPal-a gde u podacima koji su objavljeni o Uslovima  korišćenja i polisi privatnosti PayPal-a, možemo videti da se i Srbija nalazi na tom spisku, i to u opciji i za primanje i za slanje novca. Još jedna informacija koja ide u prilog ovoj činjenici je to da je PayPal u Srbiji trebalo da stigne još krajem 2011 godine.

Međutim, nezvanične informacije i glasine koje kolaju raznim forumima i veb sajtovima su te da PayPal-a neće biti u Srbiji, zbog toga što navodno Srbija nije uredila uslove za njegovo funkcionisanje. Ono što onemogućava njegovo funkcionisanje je ustvari veliki broj Zakonskih i podzakonskih akata Ministarstva finansija, Narodne banke i Poreske uprave koji bi onemogućavali  funkcionisanje PayPal-a ako se on pojavi u Srbiji. Međutim kao kontradikcija ovoga ide u prilog to što čelnici PayPal nikada nisu ni polemisali oko toga da u Srbiji postoje okolnosti koje bi mogle da onemoguće funkcionisanje PayPal, što znači da pojedini zakonski propisi i pod-zakonska akta Ministarstva finansija, Narodne banke i Poreske uprave  svojim okvirima moguće je i da ne dotiču onemogućavanje funkcionisanja PayPal u Srbiji ako se dublje proanaliziraju, zato sto njihovo funkcionisanje i nije bitno po zakonskim regulativama PayPal-a.

Osnovni zaključak u ovoj dugogodišnjoj dilemi i iščekivanju zvanično PayPal na prostore Srbije je taj da bi to svakako prvo PayPal, objavio, a to je i učinio time što je Srbiju stavio na spisak za uvodjenje PayPal, pa će tako i informacija kada to i zvanično bude učinjeno biti dostupne na  oficijelnom web sajtu PayPal-a.

Pa bi ovu informaciju najlakše mogli da proverimo ako se ulogujemo na veb sajt PayPal-a i pokušamo da otvorimo nalog. Ako u padajućem meniju države ne pronađemo Srbiju, znači da još uvek ne postoji zvanično odobrenje za funkcionisanje PayPal u Srbiji.

Ono što ostaje, je to da se nadamo i verujemo da bi to uistinu moglo biti ovog proleća, zato što bi uveliko bila okolnost koja bi koristila boljem pozicioniranju Srbije a samim tim i stvarenjem određenog preduslova za ulazak u EU.

Exit mobile version