Baguje.COM

Mobilni telefoni bez okvira, savitljivi ekrani – budućnost ili sadašnjost ?

Zahvaljujući Super AMOLED-u i još naprednijim verzijama Super AMOLED Plus i HD Super AMOLED, Samsung se smatra za jednog od lidera u svetu ekrana za mobilne telefone. Ovi ekrani ne izgledaju samo odlično, već nude savršen kontrast veoma žive boje. Ovi ekrani dozvoljavaju proizvođačima ekrana da prave sve tanje telefone zato što se kontroler za dodir (touchscreen) nalazi u samom ekranu, i ne zauzima dodatni prostor iza njega.

Upravo iz ovog razloga, Samsung gura stvari na viši nivo sa sledećom generacijom AMOLED tehnologije. Oni su ranije već predstavili savitljive i fleksibilne ekrane, a na svakoj većoj konferenciji nam pokazuju dokle su došli u ovoj tehnologiji. Sada, prema nekim pričama iz časopisa Forbes, Samsung će ove godine početi masovnu proizvodnju mobilnih telefona sa fleksibilnim/savitljivim ekranom.

Analitičar iz Azije pretpostavlja da prvi primer ove tehnologije neće biti telefon koji ćete moći saviti na pola (iako to stiže verovatno 2013.) već će se ekran moći saviti preko ivica, zamenjujući tako standardni okvir (opet vidi sliku gore) na koji smo navikli.

Da li nas ovo očekuje možda već u Galaxy S3 ? Još uvek ga niko nije vide, tako da je i ovo moguće.

Meni je uglavnom drago da vidimo ovako nešto i da tehnologija napreduje veoma brzo. Zamišljam već sebe kako držim providan telefon u ruci i klikom na njega on se aktivira i od providnost stakla dobijam desktop 🙂 Mašta radi svašta, ali izgleda da tehnologija uspeva da sustigne sve što mi maštamo, ako ne sve, onda bar ovako neke zanimljive i korisne stvari.

Samsung providni ekran

Samsung savitljivi ekran

Exit mobile version