Baguje.COM

Kreiranje video igre: Multimedia Fusion 2 Developer – Treći deo

Verujem da ste nestrpljivi da rešite problem propadanja lopte iz prethodnog dela ovog tutorijala. Da se lopta ne bi izgubila, na početku joj moramo definisati položaj. Ali samo da je položaj, loptica bi nastavila da pada u pravcu u kojem se kretala, a to je prema dole. Zato joj moramo odrediti i povratni pravac kretanja. Koraci su sledeći:  Event editor, New Condition i birajte loptu desnim klikom, a zatim Position, pa Test position of ,,BallGolden”. Dobijate sledeći prozor i birate strelicu nadole u donjem delu prozora, kao na slici:   Ok. Sada idemo da damo uslov lopti, u polje u  preseku vertikale gde je lopta  i horizontale poslednjeg uslova, desni klik, biramo Position, zatim  Select Position. Program nas je vratio u Frame Editor. Levim tasterom miša prevucite selekciju koja trepće negde na sredinu prostora. Pogledajte sliku:

OK. Ali nije gotovo. Moramo napraviti i uslov u kom pravcu će se lopta vratiti: opet desni klik na polje za uslov lopte i linije uslova, biramo Direction, zatim Select Direction. Ovaj prozor vam je poznat, klik na crne kockice i birajte direkcije kao na slici. Za brisanje direkcije isto klinite na crne kockice koje čine krug.

  Ok, to je to. Testirajte igru F12. Zadovoljni ? Onda je vreme za proslavu, znači  malo muzike u igri!

Ja volim često da ostavim malo na čekanju lepe delove, onda je veća radost. Zato sada da naučimo još nekoliko važnih sitnica, pa ćemo dodati zvuke i muziku u igru. Naučili smo kako da zatvorimo prozor kada testiramo igricu, dakle, ALT i F4. To možda i nije baš praktičan način, zato ćemo danas naučiti jedan mnogo praktičniji, a to je pritisak na čuveno dugme ESCAPE ili skraćeno na našim tastaturama Esc. Moguće da ste ovo već pokušali, pa nije radilo. Zagonetke su čar učenja. Moramo napraviti uslov da se,  ako pritisnemo Esc,  zatvara  prozor tesiranja igre . Idemo u Event Editor, zatim levi klik na New condition. Otvoriće vam se prozor sa raznim objektima. Nas sada ne interesuje lopta, nego tastatura/Keyboard, zato što našu komandu želimo da prebacimo na tastaturu. Desni klik na sličicu Keyboard, a zatim u padajućem meniju i biramo The keyboard,  pa u nastavku Upon pressing a key. Nakon toga iskočiće vam prozorčić gde će tražiti od vas da pritisnete jedno dugme na tastaturi koje će zatvarati prozor. To naše dugme biće Esc, jednom ga pritisnite  i prozorče se samo zatvorilo. Magija! Sada treba da definišemo akciju koja treba da se desi kada pritisnemo to Esc. U desnom delu Event editora, u gornjem delu horizontalnog menija pronalazimo ikonu za Storyboard controls, podseća malo na šahovsku tablu. Odatle spustimo miša do praznog polja u produžetku našeg poslednjeg uslova gde sada piše Upon Pressing “Escape” i  desni klik na prazno polje. U padajućem meniju kliknite na End the application. Hajde da vidimo kako to funkcioniše : stisnite  dugme na tastaturi F7! Hm, kako sada F7, kada smo rekli ranije da je to F8? Za testiranje Aplikacije koristi se F8, a za testiranje Frame editora F7. U ovom trenutku dodje vam  isto, jer imamo samo jedan Frame . Frejmovi se mogu d0davati, i većim igricama. Kada smo već u event editoru, hajde da razjasnimo čemu služe ostali objekti levo i desno od ikonice Storyboard controls.

Konačno,  sada treba da lomimo naše čoko cigle! To i jeste cilj naše igrice. Mi smo već u prvom delu  ovog malog tutorijala ubacili i poređali čoko cigle u naš frame. Potrebno ih je lopticom i porušiti. Ako kažemo da treba da nam treba akcija: lopta udara čoko ciglu, reakcija je: cigla treba da se uništi, već znate  jasno gde treba da idete – Event editor, pa New condition. U prozoru biramo loptu, desni klik i otvara se padajuća izborna lista iz koje biramo Collision, pa Another object, a zatim biramo čoko ciglu, jer je uslov koji dajemo lopti da, kada udari u čoko ciglu, treba da izazove reakciju, rasturanje cigli. U desnom delu pronalazimo čoko ciglu  u vrhu vertikale, a u horizontalnoj liniji  upravo napravljeni uslov, pa desni klik na prazno polje koje se nalazi u preseka vertikale i horizontale.  U padajućem meniju biramo opciju DESTROY. Idemo na F7 da proverimo kako sve to funkcioniše – rasturate cigle, bravo!

E sada može i muzika ! Neka naš prvi zadatak bude da čujemo zvuk kada lopta udari našeg igrača. Pravac na Event editor.  Međutim, sada nam nije potreban New conditon, zato što već imamo stari. Šta je nama potrebno? Lopta i igrač. Nađimo ih među uslovima, odnosno u levom delu Event editora. Kako ste već pročitali, od ponuđenih ikonica u gornjem delu Eventa imamo ikonicu  SOUND. Mišem dođemo do praznog polja u produžetku lopte i igrača, uokvirila sam plavim kvadratom to polje na donjoj slici, pa desni klik. U meniju biramo SAMPLES, a zatim Play samples.   Ukoliko se nije otvorio prozor samog programa MM2D, treba da odete u Program Files, MMM2D , Tutorials, Chokobreak i izaberite POP04, i STOJ! ne izlazite još iz tog prozora! U polju istog prozora gde piše  File Types podesite na WAVE Files. Pritiskom na dugme Play, možete čuti izabrani zvuk.Sada izlazimo iz  Open prozora klikom na OK. Kao što vidite, ne mora samo jedna akcija da se veže za jedan uslov, može i više, sve zavisi od vaše kreativnosti.

Idemo na još muzike… Hajde da ubacimo muziku i prilikom sudara lopte sa stubovima, ista je procedura… Setite se trika – ako želite da vam bude ista melodija prilikom udarca lopte u stubove, možete levim tasterom miša samo prevući oznaku/ štriklicu u prazno polje iznad.

Želite sada da ubacite muziku kroz celu igricu? Može!
Kada se pokrene igrica, počinje muzika dakle novi uslov: New condition, u prozoru idemo desnim klikom na Storyboard controls, pa na opciju START OF FRAME,  zatim  desni klik u polje za oznaku u redu uslova gde pipe Start of Frame , a u koloni ispod ikonice Sound, i izaberite opciju Music i  play music. Klik na BROWSE u polju naspram From a file, klik na Impact mid.  U polju Files of Type piše MIDI files (*.mid;*mi).

Sada na F7, pokrećete igricu i uživate!

Korak po korak, ostale su nam još neke sitnice, ali ipak važne stvari za sledeći, četvrti deo.

Ne zaboravite SAVE!!! 

Ako treba pomoć, pišite u komentaru. Jednog dana ću svratiti da pogledam linkove ka vašim igricama 🙂

Vaš KompKamp

 

 

 

 

Exit mobile version