Baguje.COM

Kreiranje video igre: Multimedia Fusion 2 Developer – Četvrti deo

 Ako ste pročitali Prvi, Drugi i  Treći deo uputstva za kreiranje igre, možete sada da je igrate, ali kao da još nešto fali. Šta to imaju neke druge igrice, a naša nema?

Životi i Poeni

Poeni su veoma važan element svake igre, jer oni zapravo pokazuju koliko je igrač dobar u svojoj igri. U ovoj našoj igri potrebno je ubaciti i poene koje igrač osvaja prilikom svake polomljene čoko cigle. Poeni čine igru zabavnijom i izazovnijom, jer je cilj da svaki put oborimo stari rekord.

Opet otvaramo Frame editor. Da bismo ubacili Poene/Skor, potrebno je da u liniji menija odaberemo Insert, a u padajućoj listi Newn Object. Otvoriće nam se prozor u kome treba da izaberemo u levom delu Games, a zatim u desnom Score. Pojavio se pokazivač miša u obliku krsta. Tamo gde želimo da se vide poeni kliknemo jedanput i prelazimo na  Event editor. 

Treba da se uradi uslov/condition  da kada lopta poruši čoko ciglu, akcija donosi poene,  da se skor povećava. Pronađimo među uslovima sa leve strane gde se nalazi sudar lopte i čokocigle, a u desnom delu pronađimo Player1. Desni klik mišem u prazno polje koje se nastavlja na uslov lopta-čoko cigla, a u koloni Player1, biramo  Score,  zatim  Add Score.

U  prozoru koji   se otvori  (liči na digitron) ukucati  100 i klik na OK.

 

Testirajte , F7!

 

Sada da ubacimo živote, to su ona crvena srca na  snimku iznad.

Opet u liniji menija biramo Insert , zatim New object i izabrati Games, pa Lives – crveno srce. Levim tasterom miša klikom odabrati mesto u  kadru, gde želite da postavite živote. Razmišljamo po principu: kada lopta napusti polje, ili kad je igrač promaši, onda gubi život. Sada  idemo na Event editor i biramo New condition,  u novodobijenom prozoru desni klik na loptu, pa na Position, a zatim na Test position of  BallGolden. Pojaviće se prozor koji će označavati područje našeg kadra u kojem se igra igrica, i možete primetiti strelice. Potrebno je samo kliknuti na Leaves in the Bottom i OK. Sada je potrebno samo podesiti akciju, oduzeti život.

U desnom delu Event editora pronaći PLAYER 1, a u nastavku uslova lopte, desnim klikom na prazno polje, u padajućem meniju izabrati Number of lives, a zatim Subtract from number of lives, u prozoru koji podseća na digitron, ukucati 1 i  OK.
Broj života /srcadi može da bude i veći, na primer deset života/srcadi .

 

Testirajte, na F7!

 Kada smo ubacivali poene /scores i živote u našu igricu, primetili ste da se tamo nalaze i mnogi drugi objekti,  da  objasnimo neke od njih:

The Quick Backdrop object – predstavlja takozvane objekte koji se brzo izbacuju u svom krajnjem obliku. Ako se sećate, takav objekat je SKY, ili nebo koje smo mi ubacili kao pozadinu našeg kadra. Ono što je karakteristično za takve objekte jeste da su veoma malo pokretljivi.

The Backdrop object – predstavlja prostu sliku u pozadini. Slično kao I predhodni objekat, on stoji sam za sebe u pozadini, I nepokretljiv je. Razlika je u tome što ovu sliku korisnik može sam da izabere iz nekog svog filea.

The Active object – svakako najviše korišćen od svih objekata, i najmoćniji! On može da sadrži slike, animacije, može da se pomera i da bude u interakciji sa drugim objektima.

The Counter object – ovaj objekat sadrži brojne, numeričke vrednosti,  može biti prikazan u kadru idgrice. Vrednost može biti prikazana brojčano ili u procentima,  horizontalno i vertikalno. Ovaj objekat je veoma koristan kada želimo da sačuvamo  podatke.

The String object – Ovaj objekat sadrži tekst i takođe može biti postavljen u kadru igre. Moguće je odabrati font i poziciju teksta.

The Score object – prikazuje skor igrača u toku igre

The Lives object – pokazuje broj života igrača u toku igre

The High score object – automatski prikazuje najviše skorove postignute u igri

The AVI object – moćni objekat koji omogućava postavljanje video snimaka u avi formatu

The Button object – veoma korisna stvar koja omogućava korisniku da kontroliše objekte

U petom delu uputstva naučiću vas kako da crtate svoje objekte, kako da ubacite još nekoliko nivoa igre, kao i da pravite igru za dva igrača.

Uživajte i javite se da objavimo vaše igre! Možda organizujemo i neko takmičenje 🙂

Vaš KompKamp

Exit mobile version