Baguje.COM

Indeksiranje web strane i Google Adsense oglasi

Google Adsense je program oglašavanja od strane Google-a koji možete da koristite kao metod zarade na svom blogu ili website-u. Međutim Google Adsense nije lako dobiti, s obzirom da imaju vrlo rigorozna pravila. Oni koji dobiju Google Adsense i steknu mogućnost zarade ovim načinom, znaju da su cene klikova  izuzetno niske na našim prostorima i kreću se  u rasponu od 0.10-1 $ po kliku, tako da bi  omogućili  solidnu zaradu morate imati izuzetno dobru posećenost web strana.

U principu kod posećenosti web strana i klikova i  nema nekih pravila. Možete na primer imati danas 1000 poseta a samo 2 klika na Google Adsense oglase, ili pak možete imati 10 poseta dnevno a da imate 5 klikova na Google Adsense oglase.

Međutim postoje neke cake koje treba primeniti, kako bi imali prikazivanje što komercijalnih oglasa na web stranama, i koji  nam mogu doneti veću cenu po kliku. Te cake se pre svega odnose na pravilnu definisanost meta tagova što omogućuje adekvatnu indeksiranost web strane, pa  samim tim i Google Adsense oglasi su  komercijalniji i relevantniji.

Šta su zapravo komercijalni Google Adsense oglasi?

To su oglasi čija cena po kliku se kreće u rasponu neki 0,50$-1$ pa čak i 1,5$. To su osim toga oglasi koji će svakako privući posetiočevu pažnju, izgledom i načinom reklame i oglasi koji se prikazuju na indeksiranim stranama. Evo primera  prikaza analitike Google Adsense oglasa gde se vidi jedan oglas čija cena po kliku  odskače od ostalih pa se ubraja u komercijalne oglase na našim prostorima.

 

Da bi nam se na web stranama prikazivali što relevantniji komercijalniji Googlse Adsense oglasi, trebamo proveriti da li su nam web strane i meta tagovi smešteni u njihovom head prostoru  indeksirani  od strane robots.txt. Za jednu web stranu kažemo da je indkesirana od strane Google-a ako je možemo naći preko pretraživača. Na brzinu indeksiranosti jedne web strane ima više faktora koji utiču. Neki od faktora su:

Šta su meta tagovi?

To su informacije koje su smeštene u okviru  head prostora naših web strana, a u suštini nam kazuju i daju informacije o tim web stranama.

Neki od najvažnijih meta tagova su:

title meta tag– označava da se u njemu nalazi naslov vaše web strane

description meta tag– označava da se u njemu nalazi opis vaše web strane

keywords meta tag– označava seriju najključnijih fraza koje se nalaze na našim web stranama

language meta tags -dešiniše jezik na kojem su naše web strane

Meta tagovi posetiocima web strane i nisu toliko korisni. Njima jedino koristi meta tag pod nazivom title tag koji se odnosi na naslov web strane, i pomaže posetiocu da lakše pronađe određenu web stranu preko pretraživača, ako zna tačan naslov web strane koju želi naći. Medjutim, za razliku od toga,  meta tagovi su izuzetno bitni pretraživačima kojima trebaju pružiti pravu informaciju o vrsti tih web strana, kakav sadržaj se nalazi na odredjenim web stranama, na kom jeziku su te web strane i slično.

Ovo je naročito bitno za Google Adsense, zato što Google botovi (roboti) često pretražuju web i prikupljaju sadržaje o web stranama kako bi mogli da izgrade što bolji indeks za web pretraživače. Tako pošto se web strana indeksira od strane robots.txt i dobije informacija koji sadržaj ta određena web strana prikazuje, te informacije dobija i Google Adsense  kako bi izabrao na osnovu tih informacija prikazivanje  najrelevantnijih Google Adsense oglasa za određenu web stranu.

Primera radi:  ako web strana prikazuje tekstove iz sveta računara i ako ona  nije indeksirana, može da se desi da Google Adsense prikaže npr. oglase koji se odnose na sport, zato što nema informaciju koji sadržaj ta web strana ima. Međutim ako je web strana indeksirana, i Google botovi (roboti) su prikupili informacije o toj web strani koji sadrzaj prikazuje, onda će Google Adsense znati da na toj web strani prikazuje oglase vezane za računare.

Na taj način mi ćemo dobiti određene relevantne, komercijalne oglase na svojoj web strani, i omogućićemo posetiocima da pored čitanja sadržaja sa naših web strana posete i neke oglase o računarima.

Zato osnovno pravilo koje trebamo znati je to da omogućimo Google botovima (robotima) da popišu naše web strane i sadržaj na njima, kako bi mogli da se prikazuju relevantni komercijalni Google Adsense oglasi, a to ćemo postići ako obavezno imamo naslov web strane (title), kratak opis web strane (description), ključne fraze koje se nalaze na našim web stranama (keywords).

Da bismo znali da li su nam web strane indkesirane ili ne to ćemo proveriti u root direktorijumu preko robots.txt fajla koji treba da sadrži:

User-agent: *
Disallow:

Ako sadrži ove komande znači da je pretraživačima omogućeno da nam indeksiraju web strane

A ako sadrži :

User-agent: *
Disallow: /

onda pretraživačima nije omogućeno da indeksiraju naše web strane, zato što je / (kosa crtica) znak da nas preskoče u pretragama i ne indeksiraju naše web strane.

Znači ako nam robots.txt fajl sadrži oznaku

User-agent: *
Disallow:

onda nam je strana indeksirana i da na taj način Google Adsense je dobio informaciju o sadržaju naše web strane pa će u skladu sa tim sadržajem uskladiti komercijalnije oglase sa višom cenom klika.

Važno je znati da korisnici koji poseduju web strane na nekoj od besplatnih blog platformi tipa blogger, blogger.ba, wordpress, typepad i slično o ovome i ne trebaju toliko voditi računa zato što nemaju pristup root direktorijumu svojih web strane a i sve je ovo već postavljeno po osnovnim podešavanjima. O ovim stvarima najviše trebaju voditi računa vlasnici  web strana sa zakupljenim web hostingom.

 

Exit mobile version