Baguje.COM

Dostupan Firefox 11 – omogućeno sinhronizovanje dodataka

Firefox je od danas dostupan u verziji 11 i možete odmah da ga skinete direktno sa zvanične veb stranice http://www.mozilla.org/en-US/firefox/ (~15,5mb).

Ono što je najbitnije pomenuti kao novo u ovoj verziji, pored hiljade sitnijih ispravki, jeste svakako mogućnost sinhronizacije dodataka među različitim računarima. Dakle ono što je na Google Chrome-u dostupno odavno (jun 2010), od sada je moguće uraditi i na Firefox-u. Znači, ukoliko koristite Firefox kao primaram veb pregledač na više računara dovoljno je da uključite sinhronizaciju i uz pomoć nje ćete na svim “spojenim” računarima imati svoje bookmarkse, dodatke, i još mnogo toga drugog što se sinnhronizuje.

Pored ove mogućnosti, Firefox je u verziji 11 unapredio i olakšao rad veb programerima, pa tako u developer konzoli možete da koristiti mnogo više stvari nego što je to do sada bio slučaj. Jedna stvar koju Firefox ima, a ni jedan drugi veb pregledač nema je svakako 3D prikaz sajta koji je dostupan samo na računarima sa određenim grafičkim karticama (recimo, kod mene na jednom imam ovu mogućnost dok na drugom nemam).

Još jedna stvar bitna za pomenuti je dodatak SPDY protokola koji u mnogome ubrzava učitavanje sajtova koji ovaj protokol podržavaju (većina google servisa, twitter). Kako bi omogućili ovo, u stranici about:config treba da uključite network.http.spdy.enabled.

Za kraj, moram da pomenem da sam uspešno sinhronizovao (nakon mukotrpnog postupka sa bezbroj koraka) podatke sa računara na mobilnu verziju Firefoxa 🙂

Exit mobile version