Baguje.COM

5 trikova za ubrzanje vašeg računara

Bez obzira koji operativni sistem koristite, vaš računar će vremenom postati sporiji. Ovo je sasvim normalno jer se vremenom skupljaju razni podaci na njemu koji usporavaju rad samog sistema. Ja ću vam sada opisati 5 trikova uz pomoć kojih ćete održati vaš sistem dovoljno brzim.

Promenite veb brauzer (Internet pregledač/preglednik; web browser)

Ukoliko i dalje koristite Internet Explorer na vašem računaru, predlažem da konačno pređete na nešto brže i sigurnije. Iskreno vam predlažem da isprobate i Google Chrome i Firefox ali i Operu, jer su sva tri brauzera mnogo brža i sigurnija od Internet Explorera, koju god verziju da koristite. Da napomenem još da su sva tri besplatna za preuzimanje i instalaciju i imaju mnoštvo mogućnosti koje Internet Explorer nema.

Očistite računar

Ne, ne mislim na čišćenje prašine (iako i to može da pomogne) već na softversko čišćenje nepotrebnih i zaostalih fajlova, nepotrebnih programa, zastarelih igrica koje ne igrate itd. Radom, kao što rekoh, Windows se puni različitim fajlovima. Svaki program i nakon deinstalacije ostavlja za sobom nepotrebne fajlove, zapise, i još mnogo toga što samo usporava vaš sistem. Red je da to očistite a ja za ovaj korak predlažem upotrebu CCleaner programa o kome smo pravili i video uputstvo.

Defragmentacija

Malo stručniji izraz koji označava premeštanje fajlova po sektorima na vašem hard disku. Ukratko, fajlovi se na hard disku slažu redom, i kada recimo instalirate neku ogromnu igricu pa je posle uklonite, ona na hard disku i dalje zauzima to mesto i nakon brisanja. Zato se predlaže defragmentacija koja ta “prazna” tj. rezervisana mesta preslaže i napravi da vas hard disk bude kao nov, bar što se tiče zauzetog mesta. Moram da napomenem da uz pomoć defragmentacije ne dobijate više mesta na hard disku, već će vaš sistem raditi brže jer će tačno znati gde mu se šta nalazi. Za defragmentaciju predlažem da pogledate tekst “5 besplatnih programa za defragmentaciju“.

Dodaci (plugins)

Verovatno imate na računaru neki toolbar ili nešto što niste hteli da instalirate a došlo je zajedno uz neki drugi program koji ste pak hteli da instalirate. Programi, obično besplatni, dolaze uz tako neke dodatke koji nemaju mnogo veze sa samim izvornim programom a koji ipak zauzimaju mesto na vašem računaru, uključuju se prilikom paljenja računara i samim tim usporavaju vaš sistem, veb brauzer i uopšteno vas same. Program CCleaner ima mogućnost brisanja tj. deinstalacije ovakvih programa ali čak i bez njega možete da ih sklonite ukoliko odete na “add/remove programs” u control panelu. Ukoliko imate brdo toolbarova u vašem Internet Exploreru, onda preporučujem tekst “Kako da uklonite dosadne toolbarove iz vaših brauzera ?“.

Budite uvek u toku sa novim verzijama vaših programa (update)

Ovo je sigurno jedna od bitnijih stavki ovde. Koristeći nove verzije programa koje imate instalirane na računaru ćete prvenstveno biti sigurniji jer se svakom novom verzijom popravljaju greške na staroj verziji, ali i naravno dodaju nove mogućnosti i opcije. Najbolji način da držite svoje programe uvek svežim je potreba “Update Checker” programa o kome sam davno pisao a koji funkcioniše besprekorno i dan danas. Moja topla preporuka za ovaj program jer ga i ja koristim.

 

Naravno, ovo su samo neki od trikova za ubrzanje vašeg računara. Pratite Baguje.COM svakodnevno kako bi saznali neke nove trikove ili pregledajte arhivu za neke stare.

Exit mobile version