Baguje.COM

Šta ne treba da radite u Photoshop-u

U današnje vreme gotovo je nemoguće koristiti fotografiju onakvu kakva sama po sebi jeste. Podrazumeva se da će svaka biti posebno obrađena, doterana…Uostalom, ko bi voleo da vidi svoje slike sa svadbe sa bubuljicom na čelu? Zbog ovakvih stvari čak i amateri su počeli da se bave obradom fotografija za lične potrebe i neretko se desi da naprave veće zlo nego što je bilo u početku. Stoga vam pružam uvid u nekoliko zlatnih pravila pri obradi fotografija.

1. Koristite malu četkicu

Nikada nemojte koristit veliku četkicu kako biste posao obavili što brže, jer kako kaže naš narod: “Što je brzo, to je i kuso”. Ovaj postupak može rezultirati jedino potpuno neprirodnim izgledom. Ovo pravilo je izuzetno važno za ljubitelje Liquify efekta-bilo da smanjujete struk, uvećavate oči poželjno je ovakve zahvate obavljati sa što manjom četkicom i što manjom presijom. Naravno, ne treba preterivati.

2. Ne preterujte sa  “čišćenjem” kože

Sami odlučite šta vam se najviše dopada.


Svačija koža ima nepravilnosti i nikad ih ne treba ukloniti sve. Ovaj suptilni efekat takođe možete postići korišćenjem Healing Brush Tool-a i manjom veličinom četkice, čiji parametar Hardness možete neznatno smanjiti (75% – 90%). Još jedan od dobrih postupaka bio bi korišćenje više manjih pokreta (tačka po tačka), umesto jednog većeg.

3. Samo suptilno sa očima

Desno-kako koža NE treba da izgleda.


Oči su najčešće prvo što ljudi primete na fotografijama portreta. Stoga im treba posvetiti dosta vremena-uvećati ih, istaći boju zenica i potamniti trepavice. Ono u čemu nikako ne smete preterati jeste upravo bojenje zenica. Jasno je da možete promeniti boju u koju god želite (čak i crvenu), samo je nemojte previše posvetleti, da ne bi izgledalo vanzemaljski. Druga stvar koju nipošto ne treba da radite sa očima jeste brisanje svih bora oko njih. Na taj način model će samo izgubiti izraz lica i delovaće neprirodno.

Plaše vas, zar ne?

4. Efekat Holivudskog osmeha

Svi žele lepe, bele zube na svojim fotografijama, ali niko nije svestan da zubi mogu biti previše beli. Nemojte pokušavati da izbelite zube Brightness efektom-ničiji zubi se ne sijaju. Prosto ih neznatno izbelite koristeći Hue/Saturation opciju.

Exit mobile version