Baguje.COM

Šta je to CDN i zašto ga koristiti ?

Ukoliko ste u svetu dizajna, web servera, kreiranja sajta ili bloga, sigurno ste bar jednom čuli ili videli skraćenicu CDN. U pitanju je skraćenica za pojam na engleskom jeziku content delivery/distribution network a u našem prevodu bi mogli reći “mreža za dostavljanje podataka“. Ukratko, to je grupa servera koja se nalazi na više mesta po svetu i koja dostavlja statični sadržaj vašeg bloga korisnicima uz pomoć najbližeg servera.

Pogledajmo uporedno dve slike koje će to da objasne.

Tu sa leve strane vidite jedan server koji dostavlja podatke korisnicima, a u slici desno vidite više servera koji dostavljaju podatke istom broj korisnika. Ovaj sistem je, kao što možete i zaključiti, mnogo brži. Prvenstveno je namenjen da bi se pre dostavili fajlovi korisnicima koji su udaljeniji od matičnog, tj. glavnog servera. Zamislite situaciju da vam je recimo web server u americi, a vi pokušavate da učitate sajt na njemu. Za svaki fajl na serveru, da bi se ispostavio tj. dostavio vama tj. vašem veb brauzeru potrebno je da kontaktirate veliki broj servera kako bi došli do glavnog, a onda taj glavni istim tim dugačkim putem kontaktira vas i dostavlja vam sadržaj. Koristeći CDN servise, ne morate kontaktirati server u Americi ukoliko CDN ima servere i po Evropi. Detekcijom vašeg položaja uz pomoć IP adrese, glavni server vas prebacuje na najbliži mogući drugi server koji vam dostavlja tražene statične podatke (css, html, js, slike itd) sve kako bi vama surfovanje bilo što brže.

Dakle, koristeći CDN servise (besplatne ili plaćene) ubrzavate učitavanje vašeg sajta mnogo. U sledećem postu ću vam predstaviti nekoliko besplatnih CDN servisa koje možete odmah početi koristiti.

Exit mobile version