Baguje.COM

HTC Flyer – video opis

[toc]

HTC Flyer – još jedan tablet uređaj odličnih performansi koji sam lično testirao. Opisaću vam ukratko utiske, pokazati neke snimke i slike i dati svoj sud o ovom uređaju. Inače, da napomenem, tablet smo dobili na testiranje od strane Telenora, pa im se i ovim putem zahvaljujemo.

Ukratko

HTC Flyer je tablet uređaj koji je je HTC izdao nakon čak 2 godine pauze neizdavanja tableta (podsetimo se, HTC Shift je izdat davne 2008. godine) i u njega je smešteno skoro sve što su imali u planu tokom te 2 godine. Namenjen je kako poslovnim tako i privatnim korisnicima a lepezu korisnika proširuju još više dodavajući podršku za elektronsku olovku, tzv. stylus. Dakle, umetničke duše će moći da ga iskoriste maksimalno jer je crtanje ovom olovkom veoma dobro odrađeno.

Za početak želim da napomenem da ovaj uređaj nije mobilni telefon, sa njim ne možete da obavljate pozive, ali ipak, koristi SIM karticu kako bi pristupio Internetu (naravno da ima i Wi-Fi vezu). Takođe, SIM kartica se koristi i za slanje SMS-a i MMS-a, ali eto, ne postoje klasični zvučnici niti mikrofon kako bi se ovaj tablet uređaj koristio kao mobilni telefon. Takođe, zbog svog glomaznog izgleda (7 inča) jako smešno bi izgledalo da ga i držite pored glave kao mobilni telefon.

Hardver


U uvodu sam ukratko napomenuo, ekran od 7 inča i baterija od čak 4000mAh veoma dobro sarađuju pa ovaj tablet možete koristiti relativno dugo, sigurno duže nego svoj pametni telefon bez upotrebe punjača. Takođe, u njemu se nalazi i Qualcomm procesor od 1.5GHz i 1GB RAM memorije, sasvim dovoljno da se ne oseti ni najmanji zastoj prilikom upotrebe uređaja u svakodnevnim tablet “aktivnostima”.

U video klipu ispod pogledajte otpakivanje ovog uređaja iz kutije u ukratko o ovim bitnijim specifikacijama. Za više specifičnih hardverskih detalja pogledajte sajt Telenora

Olovka


HTC je uradio jednu odličnu stvar kada je smišljao ovaj tablet, a to je da uz njega ponudi digitalnu olovku, nazvanu HTC Scribe. Dodajući mogućnost upotrebe olovke otvorili su ceo novi spektar korisnika ovog uređaja. Naime, poznato je da umetnici sve više koriste ovakve olovke kako bi crtali na svom tablet uređaju, umesto na platnu. Znam da zamena nije ni blizu, ali je nešto ukoliko vam nalet inspiracije dođe kada vam pri ruci nisu četkica i platno.
Uz klasično crtanje, uz pomoć ove olovke možete da hvatate i beleške, označavate stvari na ekranu, veb sajtu, slikama, itd. zaista mnoštvo nivih mogućnosti. U video klipu ispod možete da vidite šta je sve moguće raditi uz pomoć olovke.

Kamera

Kao što sam napomenuo u video prilogu, ovaj tablet ima 2 kamere, zadnju, koja je inače “glavna” ima 5 MP i mnogo joj nedostaje fleš. Pored nje, tu je i klasična prednja kamera koja sasvim zadovoljava potrebe video dopisivanja (video chat). Recimo, upotreba Skype-a itd. može da zadovolji osnovne potrebe.

Kamera dozvoljava snimanje klipova u HD rezoluciji od 720p.

Što se tiče zadnje kamere, 5MP zaista nije nešto, ali bez fleša ona ne može ni da se poredi sa nekim sličnim tabletima koji imaju fleš. Pogledajmo nekoliko slika napravljenih zadnjom kamerom, ali i video zapis.

Baterija

Impresivnih 4000 mAh pomaže da ovaj tablet uređaj koristiti mnogo duže nego što ste navikli na svom recimo pametnom telefonu. Onaj ogroman punjač koji sam pominjao u prvom video klipu relativno brzo napuni bateriju na 100%. Prema podacima sajta GSMArena, ova baterija može da izdrži čak 1470 sati u stand-by režimu.

Softver

Što se tiče softvera, verzija koju sam ja imao na testiranju i koja je dostupna u Telenoru ima u sebi Android v2.3.3 Gingerbread, a po nekim nezvaničnim pričama očekuje se apdejt i na Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Poređenje

Pogledajte poređenja nekih od trenutno najpopularnijih tablet uređaja na svetu.

Poređenja tableta
Apple iPad 2 ASUS Eee Pad Transformer HTC Flyer Samsung Galaxy Tab 10.1
Sistem Apple A5 (Dual ARM Cortex A9 @ 1GHz) NVIDIA Tegra 2 (Dual ARM Cortex A9 @ 1GHz) Qualcomm APQ8055 (Scorpion @ 1.5GHz) NVIDIA Tegra 2 (Dual ARM Cortex A9 @ 1GHz)
Grafika PowerVR SGX 543MP2 NVIDIA GeForce Adreno 205 NVIDIA GeForce
RAM 512MB 1GB 1GB 1GB
Ekran 1024 x 768 IPS 1280 x 800 IPS 1024 x 600 1280 x 800 PLS
Interna memorija 16GB 16GB 16GB 16GB
Dimenzije 241.2mm x 185.7mm x 8.8mm 271mm x 175mm x 12.95mm 195.4mm x 122mm x 13.2mm 256.6 x 172.9 x 8.6mm
Težina 601g 695g 420g 565g

A na slici ispod možete da pogledate kako izgleda Flyer u poređeju sa Samsung Galaxy Ace telefonom koji mi je bio pri ruci u vreme testiranja.

Zaključak

Da dodam na kraju još jednom da sam iskreno oduševljen pre svega brzinom ovog tablet uređaja, ali i samom baterijom jer sam je morao puniti samo jednom za 3 dana. U svakom slučaju imate moju toplu preporuku prilikom kupovine ukoliko se odlučite baš za ovaj model.
Ovaj tablet možete kupiti u Telenoru po ceni od 19.800 dinara uz tarifni paket Surfuj 30GB. Ukoliko nemate da “kešnete” odmah toliko, možete platiti i na 12 mesečnih rata i tada vas rata izađe svega 1.650 dinara.

Linkovi

Exit mobile version