Baguje.COM

Google pravi Android naočare! – šta nas čeka u budućnosti ?

Kako javlja New York Times, Google trenutno radi na projektu kreiranja naočara sa Android platformom. Ovo neće biti obične naočare već će pružati mogućnost izmenjene stvarnosti (augmented reality), tj. preko slike koju vidite ćete imati HUD, tj. još jedan nivo slike koji će obrađivati onu stvarnu i predstavljati vam, bar kako ja razumem, informacije o tome što vidite. Sigurno se sećate Terminatora i njegovog oka koji ovako nešto ima “po difoltu” :). Robokap takođe 🙂

Nego, ovo je u planu već nekoliko godina, a koristiće se napredna tehnologija koju sada možemo da vidimo i u Android aplikaciji Google Goggles. Aplikacija nudi mogućnost prepoznavanja određenih stvari koje slikamo mobilnim telefonom i onda pretragom te slike na Internetu dobijamo povratnu informaciju šta smo to uslikali.

Kako sve ovo može da izgleda

Ono što sam siguran da će ova naočare da imaju je i mali zvučnik u blizini uha koji će moći da nam recimo prevodi jelovnik koji je na stranom jeziku. Ovako nešto je već ugrađeno u aplikaciju Google Goggles i možete već sada da ga testirate klikom na dugme “Install” na kraju posta.

Prepostavljam da će ove naočare moći i skenirati QR kodove, pa će biti dovoljno da ih samo pogledate.

Ostaje nam da vidimo kako će ugraditi Internet u njih i sve ostale sitne zavrzlame koje mi se trenutno motaju po glavi 🙂

Treba još napomenuti da će po nekim pretpostavkama proizvonja ovoga najverovatnije početi krajem 2012. godine a da će cena biti od 200-600$, slično kao i cena novih pametnih telefona trenutno.

Exit mobile version