Baguje.COM

Instalirajte i podesite svoj cloud – OwnCloud

Veoma je teško pročitati neku novu vest a ne pročitati nešto o “cloud-u”. Čak sam i ja pre određenog vremena pokušao da objasnim laicima šta je to Cloud i za šta služi. Ukratko, još jednom, to je mesto na nekom računaru koji ima stalan pristup Internetu na koji možete slati vaše razne fajlove, slike, muziku, dokumente itd.
Mnoge firme premeštaju svoje softvere u cloud, i mnogi korisnici šalju sve više svojih fajlova na cloud servise širom sveta.

Tako postoji mnoštvo cloud servisa za smeštanje fajlova potpuno besplatno, neki od njih su Dropbox, Box, Skydrive, Google Docs (samo dokumenti). Međutim, većina servisa je limitirana na recimo 2-5 GB podataka. Ukoliko želite više, morate papreno da doplatite. Međutim, postoji rešenje koje vam omogućava da sami pokrenete svoj Cloud server ukoliko već imate veb hosting za svoj sajt ili neki udaljeni server i tako omogućite sebi privatan cloud prostor na koji možete da šaljete šta hoćete.

Ovo vam omogućava softver otvorenog koda pod imenom OwnCloud.

Instalacija

ownCloud je jednostavna PHP veb aplikacija koja radi na većini Linux servera. Obična instalacija zahteva Apache HTTP server i MySQL ili SQLite bazu podataka. Ukoliko je vaš server recimo na Ubuntu sistemu, sve što treba da uradite jeste da otkucate sledeću komandu:

sudo apt-get install owncloud

Komanda će automatski instalirati sve potrebne fajlove da bi aplikacija radila. Kada se instalacija završi, otvorite vaš veb brauzer i otiđite na adresu http://yourdomain/owncloud gde će vas čekati stranica slična ovoj:

Kao što vidite, tu treba da popunite podatke za korisničko ime i lozinku administratora i kliknete Finish setup dugme.

Kako bi ručno instalirali ownCloud (ukoliko vaš server nije Ubuntu), pratite sledeće korake:

  1. Učitajte owncloud.org i preuzmite poslednju verziju
  2. Otpakujte sadržaj preuzete arhive na vaš računar. Ukoliko imate SSH konekciju na vaš server, preuzmite paket direktno na server i kucajte sledeću komandu kako bi otpakovali arhivu.
    tar -xjvf owncloud-2.x.tar.bz2
  3. Kopirajte otpakovane fajlove na vaš veb server (public_html, htdocs, www, itd.)
  4. Podesite privilegije. Ukoliko imate FTP pristup serveru, napravite direktorijum pod nazivom “data” i podesite privilegije na “750” . Zatim, podesite privilegije postojećem direktorijumu “config” na “777”. Ukoliko imate root pristup serveru, možete koristiti i komandu:
    chown -R www-data:www-data owncloud/

    Zamenite “www-data” sa korisničkim imenom vašeg Apache servera.

  5. Učitajte veb brauzerom http://vašsajt/owncloud kako bi završili instalaciju
  6. Unesite korisničko ime i lozinku za administratorski nalog
  7. Ukoliko je SQLite detektovan, ownCloud će ga odmah koristiti, a ukoliko nije, možete da podesite MySQL podatke za bazu podataka klikom na dugme “Advanced

Upotreba

Jednostavno, kao što možete videti na slici, a opet slično već postojećim cloud rešenjima, možete slati vaše fajlove na server bez ograničenja kao što je to slučaj kod pomenutih cloud servisa. Klikom na ikonicu “New” možete napraviti nov direktorijum, a klikom na ikonicu strelice pre gore (odmah pored “New“) možete početi sa slanjem fajlova jer se odmah otvara “Browse” prozor koji vam nudi izbor fajlova sa vašeg računara.

Ukoliko želite mnogo detaljnije instrukcije za instalaciju ownCloud aplikacije na svoj server/računar, predlažem da pogledate zvanično uputstvo.

Ukoliko imate pitanja, slobodno ih postavite ispod u komentarima a meni će biti drago da odgovorim na njim i u slučaju problema, da vam pomognem sa instalacijom.

Update: Slučajnom koincidencijom na Twitteru, korisnik @DzoniAndric je objavio link do još jednog uputstva, malo detaljnijeg, pa predlažem da i njega pročitate ukoliko ipak volite ručno instaliranje. Link: http://t.co/6pIiCPz8

Exit mobile version