Baguje.COM

Google unapredio pretragu dodavajući malo Google Plus “začina”

Google je juče objavio na svom blogu da je unapredio svoju pretragu i učinio je još personalizovanijom dodavajući mnogo stvari sa svoje relativno nove društvene mreže Google Plus. Naime, ukoliko ste prijavljeni i tako vršite pretragu na Google-u, dobijaćete personalizovane rezultate na osnovu podataka koje Google ima o vama, a najviše sa Google Plus stranica.

Novost je podeljena u nekoliko oblasti, a one su :

Lični rezultati

Pretražujući nešto, dobićete svoje lične rezultate, koji će biti takvi samo vama, a generisani su od strane Google na osnovu vaših navika, ranijih pretraga, +1-ovanih stranica, prijatelja na Google Plus društvenoj mreži itd. Dakle, rezultati će biti personalizovani i mnogo bolji jer su namenjeni isključivo vama. Ukoliko želite da se vratite na običnu pretragu, u gornjem desnom uglu pretrage, označeno zelenom strelicom na slici iznad, imate dugme da vidite “javne” rezultate, tj. ove standardne što ste imali do sada.

Ljudi i stranice

Pretragom za određenu osobu ili recimo neki brend/firmu/sajt, dobijaćete više podataka sa njihovih Google Plus profila, tako da predpostavljam da će ovo biti pravi bum korisnicima koji još uvek nemaju Google Plus profile, i firmama da brže bolje naprave profile kako bi i na ovaj način promovisali to što rade. Recimo, kada kucate u pretrazi moje ime, dobićete nešto ovako:

Kao što možete videti, Google mi se zahvaljuje na kompletiranju profila, u kome možete videti neke osnovne informacije o meni, koje sam ja odlučio da se tamo nalaze, profil sliku i link do Google Plus profila, a ispod, sve moje postove i tekstove objavljene na ovom blogu.

Predložene stranice

Takođe deo ove društvene promene se tiče i dodatka prilikom pretrage za recimo reči “muzika” ili “fudbal” gde ćete sa strane dobiti rezultate slične ovima na slici:

Dakle, Google će predlagati profile poznatih muzičara ili fudbalera koje možete uz pomoć samo jednog dugmeta dodati u svoje “krugove” na Google Plus društvenoj mreži.

Da pomenem i da su ove promene vidljive odmah, a ko ih još uvek ne vidi može da ih očekuje u nareadnih nekoliko dana. Promene će prvo biti vidljive prijavljenim posetiocima koji su podesili engleski jezik kao primaran i pretražuju sa adrese www.google.com

Exit mobile version