Baguje.COM

Stigao WordPress 3.3 “Sonny”

Sa preko 65 miliona preuzetih kopija od kada je izdat WordPress 3.0, i preko 125.000 preuzetih kopija 3.3 od noćas WordPress sa kodnim imenom “Sonny” je stigao. Da na početku pomenem, kodno ime je dobio po poznatom džez saksofonosti Sonny Stitt-u.

Šta nam novo donosi WordPress 3.3 ?

Kao najbitniju stvar ja bih istakao novi uploader fajlova. Za razliku od prethodnog, sada imate samo jednu ikonicu za upload fajlova i preko nje šaljete i slike, klipove, i sve ostalo što hoćete. Slanje fajlova je omogućeno uz pomoć http://www.plupload.com/ integracije koja omogućava drag&drop podršku, tj. upload fajlova jednostavnim prevlačenjem u vaš brauzer.

Kako to u stvari izgleda pogledajte na slici ispod gde se vidi status slanja slike iznad 🙂

Takođe, u ovoj verziji se primeti i poboljšanje Admin bara koji je sada po defaultu uključen svim korisnicima koji posećuju administrativni interfejs. Sada je smanjen, lepše odrađen, funkcionalniji, a progerima je mnogo lakše dodati stavke u njega nego ranije.

Pored Admin bara, promena je obuhvatila i meni u administrativnom interfejsu, gde je sada takođe lepše i sigurno praktičnije urađen ceo izgled. Glavne opcije se nalaze kao i ranije sa leve strane, a meni tj. popup menija izlazi prilikom prevlačenja miša preko glavne opcije.

 

Od ove verzije je omogućeno i importovanje postova sa Tumblr-a. Pored toga, dodata je još jedna mogućnost prilikom biranja izgleda linkova, a to je da link izgleda recimo www.baguje.com/naslov-post, umesto dosadašnjih opcija sa kategorijom, arhivom, datumom itd.

Takođe, osvežene su i verzije dodataka, pa je tako osvežen na jQuery 1.7.1,  jQuery UI na 1.8.16, Plupload na 1.5.1.1 i  TinyMCE na 3.4.5.

Sve u svemu veoma osevžavajuće promene, stilski mi se veoma dopadaju, a što se tiče programerskog dela još uvek nisam uspeo da ispitam, koliko vidim, trenutno ništa ne pravi problem, iako sam već noćas prešao sa Baguje.COM na novu verziju WordPressa.

Ostaje vam samo da posetite http://wordpress.org/ i preuzmete novu verziju.

Pogledajte video klip predstavljanja ove verzije.

Exit mobile version