Baguje.COM

Kako da proverite ko je sve konektovan na vašu Wireless mrežu

Često imate potrebu da saznate ko sve koristi vašu wireless mrežu jer sigurno ne želite da postanete provajder “hvala komšija“. Nekada, jednostavno primetite da vam Internet ne radi kako treba, pa možete pomisliti da vam neko “krade” Internet, tj. da se “nakačio” na vaš Wireless koji nije zaštićen i tako troši vaš skupo plaćeni protok.

Ukoliko želite da proverite koji sve računari su konektovani na vaš WiFi, možete da koristite besplatan progračić pod imenom Wireless Network Watcher koji vam baš to omogućuje.

Sve što treba da uradite jeste da instalirate programčić i pokrenete ga. On zatim skenira celu vašu mrežu i pronalazi sve računare u njoj.

Moram napomenuti da je program zaista koristan jer neki WiFi routeri (recimo Telekoma Srbije, Huwai routeri) nemaju opciju pregleda konektovanih računara tj. MAC adresa i ovo je najjednostavniji način da proverite ko je to nakačen na vaš Wireless.

Takođe, prilikom skeniranja, morate i vi biti na tom istom Wireless-u jer program skenira samo računare koji su na istoj mreži kao i vi trenutno.

Ipak, na kraju, moram svima da preporučim da podese svoj router tako da on zahteva lozinku prilikom konektovanja. Nemojte da vam bude mrsko kucati svaki put kada želite da se konektujete. Preventiva je najbolji vid zaštite !

Program možete da preuzmete sa zvanične veb adrese http://www.nirsoft.net/utils/wireless_network_watcher.html

Exit mobile version