Baguje.COM

Nove nadogradnje za fajerfoks na Beta i Aurora kanalu

Ubrzani proces izdavanja fajerfoksa (Firefox) pokazuje svoje prednosti. Nakon izlaska Fajerfoksa 7, na Beta i Aurora kanalima dostupne su nove nadogradnje sa novim mogućnostima i poboljšanjima koje korisnici mogu da isprobaju.

Fajerfoks 8 donosi animacije tokom pomeranja jezičaka (tabova) , još podrške za HTML5, integrisanu pretragu za Tviter (Twitter), mogućnost odabira učitavanja jezičaka tek kada su prikazani, čime se znatno ubrzava pokretanje fajerfoksa s više jezičaka iz prethodne sesije.

Poboljšana je i kontrola dodataka pa je sa time dodata opcija prilikom nadogradnje preko koje korisnici mogu izabrati koje dodatke žele omogućiti a koje ne. Sa time se rešavaju problemi instaliranih dodataka koji ni ne pitaju za korisničko odobrenje već se pojave u fajerfoksu (Skype Toolbar, Java Console…)  . Takođe, kada se fajerfoks pokrene te primeti da je neka aplikacija instalirala dodatak u fajerfoksu, obavestiće korisnika o tome i upitati ga da li on želi da taj dodatak bude omogućen ili ne.

Poboljšanja se nalaze i u memoriji, vebDžielu (WebGL) , boljoj podršci za vebSokete (WebSocket) i nekoliko stabilnosnih ispravki.

Kompletnu listu ispravki možete ovde pogledati.

Ukoliko želite da isprobate fajerfoks 8, preuzmite ga ovde.

Verzija za Andoid donosi mogućnost glavne lozinke (Master Password) koja omogućava korisnicima da sakriju (šifruju) korisnička imena i lozinke kako bi poboljšali sigurnost.

Tu je i mogućnost postavljanja beleški (bookmarks) na Android Home Screen te ih pokreniti sa jednim klikom.

Verziju za Android možete ovde preuzeti na Android marketu.

Listu podržanih pametnih telefona i tableta možete ovde pogledati.

Fajerfoks 9 donosi do 30% bolje performanse u izvođenju javaskripte zahvaljujući TypeInference koji je  dodatak JeagerMonkey kompajleru, brže učitavanje stranica zahvaljujući podršci za XHR, bolju podršku za Mek (Mac) OS X 10.7 Lion, još podrške za HTML5 te stabilnosne ispravke.

Ovu nadogradnju sa poboljšanjima možete isprobati na Aurora kanalu.

  Fajerfoks 9 za Android donosi novi izgled za tablete koji donosi bolji ugođaj pri surfovanju, brže pokretanje, podršku za korišćenje kamere direktno preko veb stranice i stabilnosne ispravke.

Podrška za fleš (Flash) je izostala i u devetoj verziji, no ona će biti podržana u fajerfoksu 10 za Android OS koja će biti uskoro dostupna zahvaljujući ubrzanom procesu.

Ukoliko posedujete pametni telefon ili tablet sa Android sistemom, isprobajte fajerfoks 9.

Exit mobile version