Baguje.COM

Kako sačuvati važne podatke sa C particije

Iako svako ima anti virus zaštitu svesni smo toga da se prvo pojavi virus pa tek onda zaštita od istog. Svi virusi uglavnom napadaju izvršne kao i sistemske fajlove što nekad prouzrokuje obaranje sistema. E tu sada nastaje problem. Često na C: particiji gde se inače i nalaze sistemki fajlovi ponekad imamo neke slike koje su nam drage ili neka dokumenta nama važna ili nešto treće a reinstaliranjem operativnog sistema gubimo sve što se nalazi na C particiji (u slučaju formatiranja). Kako bi sačuvali važne podatke pre instaliranja operativnog sistema neko će prebaciti hard disk u drugi računar i rešiti problem ili će vam neko od servisera dobro naplatiti da vam sačuva podatke i reinstalira operativni sistem.

Najlakši, najbrži i najjeftiniji način je bootable disk sa operativnim sistemom.

Sve što treba da uradite je da sa sajta http://www.livecd.com/ preuzmete Active Boot Disk Windows-a, narežete na CD kao bootable disk i čuvate dok vam nezatreba.

U slučaju da vam zatreba pokreće se na sledeći način:

Ubacite CD u optički uređaj zatim u  BIOS-u podesite da vam optički uređaj CD-ROM  bude First Boot Device, a Hard Drive Second Boot Device ili pritisnite F11 i obeležite CD ROM, i za desetak sekundi podićiće se operativni sistem sa CD-a.

Prebacite sve šta vam je važno sa C particije na bilo koju drugu particiju i možete slobodno formatirati C particiju i reinstalirati operativni sistem

Na Active@ Boot Disk od alata ima i sledeće:

LiveCD radi na sledećim Operativnim Sistemima:
Windows NT, Win 2000, XP, Vista, Windows 7

PS: Kada preuzmete bootable operativni sistem i narežete na CD pokušajte da vidite da li hoće da radi.

Exit mobile version