Baguje.COM

Izašao Android 4.0 – Ice Cream Sandwich

Konačno, dugo očekivati Android 4.0  Ice Cream Sandwich se pojavio. Noćas, na predstavljanju u Hong Kongu, gde je predstavljen mobilni telefon Google Galaxy Nexus predstavljen je i Android 4.0.

Za one koji ne znaju ili nisu čuli, ova verzija Androida objedinjuje dve različite verzije koje su se odvojeno ravijale do sada. Verziju 2 (mobilni) i verziju 3 (tableti). Dakle, u ovoj objedinjenoj verziji programeri neće morati praviti zasebne aplikacije za dva sistema već samo za jedan. Ono što je takođe bitno pomenuti a tiče se ovog “spajanja” je da svi korisnici mobilnih telefona, pored novih mogućnosti iz nove verzije 4.0 dobijaju i mogućnosti koje su do sada bile samo na verzijama 3 tj. koje su bile namenjene samo tablet računarima.

Predstaviću vam ukratko sve nove mogućnosti iz ove verzije, a ukoliko je neka posebno bitna, pisaću nov post o tome. Krenimo polako:

Potpuno nov izgled – Ovo nam takođe stiže iz verzije 3. ali sa dosta promena iz verzije 4. Sistem donosi nove animacije, nov osnovni font pod imenom Roboto koji je prilagođen za visoke rezolucije i softverske navigacione dugmiće (back, home, switch) koji se pojavljuju u svim aplikacijama.

Notifikacije, promenjen izgled – Korisnici sada mogu da uklone određena obaveštenja jedno po jedno, umesto sa “Clear” dugmićem koje je uklanjalo sve, takođe, možete da vidite obeveštenja uživo iz aplikacije, kontrolišete muzički plejer itd.

Početna stranica / Pokretač programa – Korisnici sada konačno mogu da prave direktorijume/foldere sa aplikacijama jednostavnim prevlačenjem jedne ikonice programa na drugu. Takođe, korisnici od sada mogu da uklone (uninstall) aplikaciju direktno iz pokretača programa.

Menjanje veličine vidžetima – Slično kao na verziji 3 androida, korisnici sada mogu da menjaju veličine vidžetima (widgetima) na desktopu. Tako da recimo ukoliko ne vidite brojke na satu, možete jednostavnim klikom da ga uvećate preko celog ekrana itd.

Zaključavanje – Ono što je nedostajalo do sada je pristup notifikacionom panelu direktno sa zaključanog telefona. Nov izgled zaključanog telefona omogućava pristup kameri (pomeranjem kruga u levo) i otključavanje (desno). Nov sistem dolazi i uz jednu moćnu i zanimljivu mogućnost, a to je otključavanje telefona uz pomoć lica. Dakle, sistem koristi prednju kameru (ukoliko je telefon ima) kako bi skenirala vaše lice, i ukoliko detektuje da ste to zapravo vi, telefon vam se otključava, u suprotnom, telefon ostaje zaključan. Znači ovo nije klasično zaključavanje, već dodatna mogućnost kod zaključavanja PIN kodom, dakle, sigurnosna mera. Ukoliko se pak probudite čupavi i sa totalno izmenjenim licem, pa vas zbog toga telefon ne prepozna, uvek možete da ga otključate i PIN kodom 🙂

Bolja tastatura – Brža je, tačnija, preciznija, lepša, i što je najbitnije, bolja prilikom korekcija tj. ispravljanja. Dolazi uz proveru pisanja ugrađenu, ali i uz mogućnost da instalirate neku svoju.

Govor – Govorne akcije su unapređenje kako bi dozvolile što tačnije diktiranje prilikom slanja poruka, i podržavaju pravljenje duže pauze u toku diktiranja, nešto što je do sada sigurno iritiralo mnoge koji su koristili ovu mogućnost.

Praćenje potrošnje podataka – Korisnici od sada mogu da prate potrošnju podataka preko svog telefona direktno. Dakle, bez ikakve dodatne aplikacije možete da pratite potrošnju, a što je najbitnije, možete recimo da postavite limit od 1GB podataka mesečno (ukoliko je vaš paket kod mobilnog operatera recimo toliki) i telefon neće koristiti više od tog limita. Da podvučem, odlična mogućnost za one koji su plaćali veće račune zbog ovog protoka.

Osobe – Ljudi (kontakti) – Kontakti, aplikacija koja je do sada sadržavala sve vaše kontakte je preimenovana u Peoples. Sada se kontakti automatski vežu za profile na društvenim mrežama i šalju vam obaveštenja o novostima.

Unificirani kalendar – Kalendar je toliko poboljšan da sam siguran da ćete zaboraviti na sve druge aplikacije koje ste koristili u zamenu za stari Android kalendar. Novi dozvoljava aplikacijama da dodaju događaje u kalendar, osnovni ili neki drugi koji napravite, da menjaju postojeće itd. Takođe, izgled kalendara je promenjen pa će vam biti mnogo lakše koristiti ga.

Govor-u-tekst – Potpuno nova mogućnost koja će vas oduševiti. Ukoliko koristite recimo Video chat, možete da dobijete transkripciju govora u tekstualnom formatu. Znači, telefon prepoznaje govor i ispisuje vam šta osoba sa kojom se gledate priča 🙂 Mogu da zamislim šta je sledeći korak kod ovoga, baš na osnovu poslednjeg apdejta Google Translate aplikacije za Android koja omogućava simultani prevod govora. Znači, odete u Kinu (recimo :)) upalite aplikaciju i pitate neku osobu za recimo najbliži hotel. Telefon snimi vaš glas, izgovori ga na kineskom skoro istog momenta, snimi odgovor na kineskom i prevede ga na vaš jezik takođe istog momenta. Dakle, polako rušimo jezičke barijere.

Kamera – Kamera je skoro skroz prerađena. Google je predstavio samo neke nove mogućnosti kao što su Panoramsko slikanje (do sada su to imali samo neki telefoni, recimo moj Galaxy Ace), napredno zumiranje, konstantni fokus uz fokus na dodir.

Međutim, posebno treba na pomenuti brzinu kojom se sada slikaju fotografije. U predstavljanju, ovo je najavljeno kao “lag, tj. zastoj od 0 sekundi”. Što u prevodu znači da možete sledeću fotografiju slikati istog momenta nakon što ste uslikali prvu, ne morate čekati 1-5 sekundi kao ranije.

Galerija i menjanje fotografija –  Menjanje fotografija je takođe dodato u ovoj verziji. Osnovne mogućnosti kao što su sečenje fotografija (crop), uklanjanje “crvenog oka”, ali takođe možete da dodajete određene filtere koji su bili mogući samo uz neke dobre specijalne aplikacije. Treba napomenuti i da je od sada mnogo lakše poslati sliku nekome jer je sada uključena u sistem galerija sa verzije 3.0 koja je mnogo naprednija od one na koju smo navikli na verzijama 2 tj. verzijama sa mobilnih telefona. Sada možete recimo da postavite ceo album kao home screen. Takođe, možete da koristite i efekte uživo kao i “smešne face” tj. mogućnost da se uživo sa kamere dodate efekte kao što su velike oči, mala usta itd.

Hvatanje snimaka ekrana (screenshot) – Ugrađeno, konačno. Više vam ne treba neki custom firmware ili određena aplikacija da bi uhvatili screenshot vašeg telefona, sada je to ugrađeno. Iskreno ne znam zašto im je ovoliko dugo trebalo za ovako jednu osnovnu stvar.

Bolji veb brauzer – Konačno, opet moram da kažem tu reč. Omogućena je sinhronizacija Google Chrome bookmarksa sa Android brauzer. Na ovo sam jako dugo čekao i bitnije mi je recimo nego hvatanje screenshotova 🙂 Pored toga, korisnici sada mogu da odaberu stranice za čitanje offline, tj. kada izgube Internet konekciju. Unapređeno je i zatvaranje tabova jednostavnim prevlačenjem (swipe). Takođe su prisutne i neke pozadinske promene koje bi trebale da ubrzaju učitavanje stranica i skripti.

Android Beam i NFC – Pored plaćanja mobilnim telefonima, NFC se u ovoj verziji takođe koristi i kao mogućnost prenosa podataka na različite telefone. Sada ćete umesto slanja recimo slike, stranice, mape, kontakta, pesme ili klipa korisniku, jednostavno dotaći njegov telefon i on će u istom trenutku videti što i vi na vašem telefonu. Pogledajte u video klipu ispod kako to izgleda.

Wi-Fi Direct i Bluetooth HDP – Recimo da smo ja i Vi na istoj Wi-Fi mreži. Ovo šalje signal određenim aplikacijama da možemo da omogućimo bržu konekciju i to nam omogućava da šaljemo fajlove mnogo brže. Dakle, ovo je Wifi direct i to je takođe nova mogućnost novog Androida. Pored ovoga, Bluetooth HDP i Bluetooth HFP 1.6 su takođe podržani.

Podešavanja – Podešavanja telefona su takođe prerađena i sada možete da pristupite određenim delovima mnogo brže i uz manje klikova.

Onemogućavanje aplikacija – Isto tako nova mogućnost koja vam omogućuje da aplikaciju kompletno isključite tj. onemogućite tako da se ne prikazuje ni na spisku aplikacija. Veoma dobra stvar ukoliko vas zamaraju neke preinstalirane aplikcije vašeg operatera ili proizvođača mobilnog telefona.

Enkripcija – Još jedna stvar preneta iz verzije 3.0 na mobilne telefone a to je enkripcija svih podataka na vašem telefonu radi bolje sigurnosti i zaštite.

To bi ukratko bilo to, ostane nam da čekamo da proizvođači mobilnih telefona ponude update za sve postojeće 2.3 mobilne telefone jer je Google objavio da će verzija 4 moći da radi verovatno na svim telefonima koji podržavaju 2.3 verziju.

Pojavio se i video klip koji ukratko (15 min) pokazuje sve ovo o čemu sam pisao. Pogledajte klip ispod.

<script src=”http://player.ooyala.com/player.js?embedCode=E1dW53MjpYgQ4DWe7QPVi5nDysPF3OfZ&deepLinkEmbedCode=E1dW53MjpYgQ4DWe7QPVi5nDysPF3OfZ”></script>

Exit mobile version