Baguje.COM

Android operativni sistem na Desktop računaru ili Lap top-u

Svakog dana na televiziji “bombarduju” nas reklamama o mobilnim telefonima sa Android operativnim sistemom. Inače Android je stvoren od strane kompanije Android koja je od 2005 godine u vlasništvu Googla, a zasnovan je na izmenjenoj verziji Linux jezgra i koristi se za mobilne telefone. Ukoliko želite da kupite mobilni telefon sa ovim operativnim sistemom a niste bili u prilici da vidite kako izgleda Android operativni sistem, možete isprobati Android na vašem računaru ili lap topu.

Ako želite da probate Android na računaru u nastavku ovog posta sledi uputstvo kako pokrenuti Android operativni sistem.

Za početak preuzmite Android operativni sistem sa adrese http://www.android-x86.org/download kao na slici ispod

Dok se preuzima Android OS preuzmite i program UNetbootin sa adrese http://unetbootin.sourceforge.net/ kojim ćete raspakovati ISO fajl na flesh drive, ukoliko želite da ga pokrenete sa Fleške. Ukoliko vam je lakše možete iso fajl narezati kao Bootable CD i pokrenuti sa disk-a.

Pokretanje je vrlo jednostavno, potrebno je da podesite u BIOS-u da CD-ROM bude First Boot Device, ili pritisnite F11 i podesite da CD-ROM ili Flash drive bude First Boot Device, pritisnete enter.

Nakon toga pritisnite Live CD – Run Android-x86 without installation.

Ako je sve u redu za desetak sekundi trebalo bi da da se pojavi Android desktop, i radiće isto kao i na telefonu. Android x86 podržava  Wi-Fi uređaje kao i kamere i celokupan hardver. Na zvaničnom sajtu http://www.android-x86.org/#Tested_platforms možete proveriti da li su vaši uređaji podržani.

Na sledećim slikama prikazan je desktop i Menu Android operativnog sistema

VAŽNO: Nemojte instalirati Android na Hard disk, pokrećite ga isključivo sa fleške ili diska, da ne bi došlo do nekog oštećenja. Takođe neki od procesora neće podržati Android i nećete moći da pokrenete operativni sistem. Na mom računaru sa AMD procesorom nije hteo da radi.

Exit mobile version