Baguje.COM

Zašto (ne) uzeti ADSL umesto Wireless Interneta

Ne može to bez kabla. A možda i može. Veoma diskutabilno pitanje. U ovom slučaju gledano na duge staze korišćenja Interneta i pratećih servisa stajem na stranu ADSL-a. Iznosim, možda ne tako čvrste argumente, ali neke osobine zbog kojih ja lično mislim da je bolje opredeliti se za ADSL ukoliko postoji mogućnost za isti. Poređenje ove dve tehnologije se odnosi na stanje Interneta u Srbiji.

Prednost Wireless-a je u predelima gde ne postoje uslovi za ADSL, a složićete se da je takvih mesta u Srbiji mnogo. Bitna razlika u kvalitetu signala je u frekvenciji na kojoj radi ova tehnologija. Ako pričamo o 2,4 Ghz wireless Internetu, tu nema dileme, i mislim da je suvišno upoređivati ga sa ADSL-om. S obzirom da tu frekvenciju koriste i bežični telefoni, bluetooth i drugi wireless uređaji, neminovne su međusobne smetnje, samim tim i kvalitet bežičnog Interneta je lošiji. Što se tiče frekvencije 5 Ghz, tu je situacija znatno bolja. Oprema jeste skuplja, ali se dobija kvalitetniji Internet. Generalni problem kod wireless-a je zagušenje mreže pri korišćenju od strane više korisnika sa velikim brzinama download-a. ADSL Internet uslovljen je slobodnim portovima u centrali kao i kvalitetom kablovske infrastrukture.

Cena. Jedan od bitniijih faktora za izbor Interneta u Srbiji. Mišljenja sam da odnos cene i kvaliteta Interneta koji dobijamo nije realan. Primat u ovoj trci definitivno uzima ADSL jer je odnos cena-brzina drastično velik. Primera radi, mesec dana neograničenog Interneta brzine downloada od 4 Mbs, ADSL pretplatnici plaćaju u proseku oko 2000,00 dinara, dok za istu cenu korisnici bežičnog Interneta neretko dobijaju i duplo manju brzinu. Evidentno je da se ADSL znatno brže vodi modelom veća brzina, ne puno veća cena.

Generalno posmatrano obe tehnologije abnormalno napreduju iz dana u dan i brzine su sve veće, jedino je pitanje za koju opciju su potrebna manja novčana sredstva koja se ulažu u opremu.

Exit mobile version