Baguje.COM

Koraci ka sigurnoj zarazi

Virusa je sve više, pa samim tim i potrebe korisnika za adekvatnom zaštitom su sve veće. Ali ipak, nije dovoljna samo zaštita. Treba poštovati određeni “bonton”.
Česte greške internet korisnika mogu prouzrokovati zarazu na sistemu, iako imate sve vidove zaštite (Antivirus, Antimalware, Firewall…).

Navesću najčešće greške koje prouzrokuju upad virusa:
1. Loš browser
Loš browser podrazumeva da koristite staro izdanje browsera koji je pun sigurnosnih propusta. Na računarima se često sreće Internet Explorer 6 koji se smatra veoma lošim i nebezbednim browserom. Nastojte da instalirate najnovije verzije FireFox-a, Chrome-a, Opere…

2. (Ne)bezbedni linkovi
Pod ovim se podrazumeva kliktanje na linkove koji nude besplatan sadržaj, zatim na poruke da ste dobitnici nagrada… Izbegavajte da popunjavate bilo kakve ankete, pogotovo ako traže lične podatke o vama.

3. Teme o hack-u, crack-u…
Ovakvi sajtovi koji vam nude često pogrešne informacije kako da “hakujete profil” ili “ukradete pare iz banke” su puni malware-a. Jedno mora da bude jasno: Nelegalni upad na bilo čiji profil, kreditnu karticu ili slično je kažnjivo. Na ovakvim forumima ili sajtovima sigurno nećete naučiti “velike tajne hakerskog podzemlja”. Stoga klonite se ljudi koji misle da ste lakoverni, jer od njih imate samo štetu na računaru.

4. Lažna zastita
U cilju da zaštitite vaš računar od virusa, instalirate lažni (rogue) antivirus program koji je i sam virus. Ovo je velika greška korisnika koji u želji da se zaštite urade ono suprotno. Jedino poznati antivirusi su dobri antivirusi. Nemojte instalirati softver za kojeg nikada niste čuli, ili ga makar proverite pre instalacije.

Ovo su samo neki primeri čestih grešaka koje mogu prouzrokovati različite probleme. Naravno, ima ih još. Pored dobro znanog pojma zaštita, moramo se pridržavati još nekih pravila radi bolje sigurnosti.

Exit mobile version