Baguje.COM

HTC kupuje operativni sistem

Kompanija HTC planira kupovinu operativnog sistema koji bi prilagodila sopstvenim potrebama. Odluka na nivou kompanije još uvek nije doneta. HTC je tokom poslednjih godina postao jedan od najvećih proizvodjača pametnih telefona.

“Prednost HTC-a je u tome što pravi uređaje na različitim operativnim sistemima. Mi možemo da koristimo koji god OS poželimo. Naša snaga je u tome što razumemo operativni sistem, ali to znači da moramo da napravimo isti”, kazala je Šer Veng, jedna od osnivača kompanije HTC.

Jedan od mogućih kandidata za kupovinu je webOS – platforma od čijeg je razvoja HP nedavno odustao. Razloge ovog poteza analitičari tumače time što je Google kupio Motorolu, i da će HTC želeti da se distancira od operativnog sistema Android. HTC bi, kupovinom webOS-a dobio u vlasništvo i patente koji bi mogli kompaniju dodatno ojačati u nadmetanju sa kompanijom Apple.

Druga opcija koja se spominje je kupovina operativnog sistema MeeGo.

HTC trenutno ne koristi svoj OS (kao Nokia ili Apple), već uglavnom koristi Google Android OS. S druge strane HTC ima i svoj BREW MP operativni sistem koji nije sasvim zaživeo. Iz kompanije HTC kažu da ne žure sa sopstvenim OS-om jer razmatraju brojne mogućnosti. Sopstveni operativni sistem nije uvek i najbolje rešenje što se najbolje pokazalo na primeru Nokije i njihovih projekata Maemo i MeeGo.

Veng je kupovinu Motorole od strane Google-a prokomentarisala kao korektnu i razumljivu jer Motorola poseduje brojne patente.

Exit mobile version