Baguje.COM

[Android] Šta je to Firmware, ROM, flash-ovanje, rutovanje

U svetu Android mobilnih telfona i operativnog sistema, siguran sam da su mnogi čuli za izraze rutovanje, flešovanje, firmver (rooting, flashing, firmware). Za one koji ne znaju, siguran sam da su se bar jednom zapitali šta je to. Opisaću vam ukratko:

Šta je Firmware ?

Ovo je najčešće pitanje koje se zapitaju novajlije u svetu Androida. Definicija je sledeća:

Firmver je računarski program koji je ugrađen u hardver, tj. memoriju računara.

Pojednostavljeno, to vam je kao recimo Windows u računaru. U svetu mobilnih telefona, tačnije Androida, mi ćemo raditi sličnu stvar, ugraditi firmver u naš telefon (recimo Froyo, Gingerbread itd.). Svi telefoni imaju svoje različite firmvere (čak i oni najstariji). Dakle, nemojte misliti da možete bilo koji Android firmver instalirati na bilo koji mobilni telefon.

Šta je flešovanje (Flashing) ?

Flešovanje je instaliranje firmvera u ROM, tj. flešovanje je instaliranje firmvera u vaš telefon.

Šta je ROM ?

ROM je memorija na računaru na koju se instaliraju (flešuju) firmveri. To je integrisana memorija koju ne možete videti pretražujuči svoj telefon ili kada telefon spojite sa računarom.

Kako se instalira Firmware ?

Instaliranje firmvera na mobilni telefon je relativno jednostavno, kao i instaliranje Windows operativnog sistema na računar (postupak je mnogo brži za firmver jer je veličina istog znatno manja). Postoji dva načina instaliranja firmvera.

  1. Preko automatskog softverskog apdejta (OTA, FOTA (over the air, firmware over the air)). Ovde nemate nikakve kontrole, a možete uraditi tek kad kompanija koja je proizvođač telefona izda update (zakrpe i poboljšanja) isključivo za vaš telefon.
  2. Ručno. Ovo je malo rizično i komplikovanije, ali imate mogućnost da koristite noviji firmver na vašem telefonu iako on još uvek zvanično nije izdat od strane proizvođača mobilnog telefona. Treba napomenuti da ručnim instaliranjem telefona gubite garanciju ukoliko ste isti kupili kao nov (u prodavnici ili preko nekog mobilnog operatera).

Šta je rutovanje (ROOT) ?

Rutovanje je preuzimanje administratorske kontrole nad vašim Android operativnim sistemom. Dakle, iako je Android operativni sistem otvorenog koda (open source) vi kao korisnik nemate automatski potpuna administratorska prava nad telefonom (root access). Rutovanjem dobijate ista, i imate mogućnost da menjate mnoge sistemske funkcije i podešavanja itd. Pored ovoga, postoji i termin unroot (srp. anroot) gde administratoska ovlašćenja “vraćate” telefonu, tj. gubite ih.

 

To je to, nadam se da sam vam bar malo pojasnio neke termine u svetu Android operativnog sistema.

Exit mobile version