Baguje.COM

Samsung Galaxy S II Review (Video)

Ovaj put želimo da vam predstavimo nanoviji telefon iz Samsungove ponude Android telefona. Radi se naravno o Samsung Galaxy S II (u daljem textu SGS II). Ovo je trenutno po mnogima najbolji telefon na tržistu, nadmašio je u mnogim stvarima i HTC Sensation i LG Optimus 2x.

Hardver i spoljašnji izgled:

Na prvi pogled, SGS II izgleda ko glomazan telefon ali kad ga bolje pogledate i uzmete u ruke shvatite da i pored silnog hardvera teži neverovatnih 116 grama što je izuzetno lako za telefon ovakvih dimenzija i specifikacija. Spoljašnjost je obložena sjajnom plastikom, jedino je zadnji poklopac rapave teksture. Dimenzije telefona su 125.3 x 66.1mm sa debljinom od 8.49mm, što znači da neće svako misliti da nosite neko hladno oružije u džepu, štaviše ponekad ćete se i uhvatiti za pantalone da vidite da ste ga uopšte i poneli.

Prvo što vam upadne u oči kad uzmete telefon u ruke jeste najnoviji Super AMOLED Plus ekran od 4.3 inča. Jedan od najboljih ekrana na mobilnim uređajima što smo do sad videli. Rezolucija mu je 480×800 i veoma je bistra, text je čitljiv i sa slabim zoom-om a uglovi gledanja su izvanredni. Nema uopšte gubljenja boja i osvetljenja pri okretanju telefona.

Sa gornje strane se nalazi standardni 3.5mm ulaz za slušalice i dodatni mikrofon za filtriranje spoljašnjih zvukova prilikom razgovora. Sa desne strane je dugme za paljenje, gašenje i zaključavanje telefona, sa leve dugmad za manipulisanje zvukom a dole poseduje mikrofon i micro USB konektor koji služi i kao HDMI izlaz uz dodatni adapter koji se nažalost ne dobija sa telefonom i nije ga lako nabaviti.

Zadnju stranu krasi odlična kamera od 8Mpix sa ugrađenim LED blicem koja ima mogućnost snimanja videa u full 1080 HD rezoluciji, kao i slikanje slika sa maksimalnom rezolucijom od 3264×2448 pixela.

Softver i interfejs:

Može se reći slobodno da je ovo trenutno najbrži i najoptimizovaniji android uređaj na tržištu. Softver telefona je veoma gladak i brz. Jedva da smo uspeli da ga dovedemo do laga prilikom svakodnevnog rada. Za to je naravno zaslužan sam dual core procesor od 1.2ghz i ram memorija od punih 1gb.

Iako telefon ima velik ekran, jak procesor baterija se prilično dobro drži. Za ovo je zaslužne izmedju ostalog i ta 2 najveća potrošača, naime Super AMOLED Plus ekran je tako konstruisan da nema konstantno pozadinsko osvetljenje kao kod običnih LCD ekrana vec u zavisnosti od potrebe se pale samo pixeli koji su u upotrebi. Zbog toga korišćenje crne pozadine štedi toliko bateriju. Tako đe su zbog ekrana crne boje izrazite i jako bistre jer maltene uopšte nisu ni upaljeni ti pixeli. Procesor takođe treba naglasiti da ne radi konstantno na 1.2 ghz što je pohvalno, prilikom mirovanja radi minimum na 200mhz i samo iskorištava svoju punu moć kad je to potrebno.

Interfejs je samsungov Touchwiz 4.0 koji iznenadjujuće liči na iOS najviše zbog načina postavljanja aplikacija na stranice za razliku od standardnog android rasporeda mada moguće je namestiti list view ako vam više odgovara. WiFi je kvalitetan, sa pristojnim dometom i podrskom za a,b,g,n standarde. GPS je takođe jedan od najboljih u velikoj meri je nadmašio stari Samgung Galaxy S sa vremenom dok ne nadje satelite i poveže se od nekih 5-6 sekundi što je odlično. Ima opciju za senzorsko podpomaganje lokacija što u prevodu znači da se koriste žiroskop i kompas da bi se uštedelo na trošenju baterije za gps prijemnik.

Browser je takođe kao i sve na ovom telefonu odlično optimizovan i odradjen. Učitavanje stranica je približno desktop računarima, pregledanje flash animacija je savršeno, moguće je gledati full HD youtube video direktno iz browsera, čak i igranje nekih flash igrica sa facebook-a (Empires and Allies i Farmville smo testirali) bez ikakvih problema uz minimalni lag. Skrolovanje i pinch to zoom telefon proračunava skoro instantno.

Kamera i Igre:

Iako kamera nije ni blizu Nokijine N8, slika veoma pristojne i lepe slike za mobilni uređaj. 8Mpix CMOS senzor sa ugrađenim autofokusom i digitalnim zoom-om odlično odrađuje svoj posao. Što je za pohvaliti jeste full HD 1080 režim snimanja videa. Ne podržava touch to focus kao neki drugi telefoni već konstantno pokušava da fokusira sliku prilikom snimanja. Ponekad treba malo vremena da nadje fokus ali sveukupno je dobro odrađeno. Jedino što bi zamerili jeste blagi zoom koji odradi kamera prilikom snimanja u full HD režimu tako da morate biti malo dalje od objekta što je softversko rešenje za koje se samsung opredelio ali ko zna možda će u sledećim update-ovima se to i popraviti. LED flash izvrsno radi i nije previše jak tako da slike i sa blicem blistaju svojim sjajom.

Gaming na SGS II je besprekoran. Dual Core procesor i odlična grafika guraju bilo koju igricu koju stavite na telefon. Naravno Gameloft HD igrice su se najbolje pokazale ali nisu trenutno još sve podržane tako da videćemo kako će se situacija razvijati da vam pošaljemo još koji gamerski snimak…

Snimak sa telefona:

Slike sa telefona:

Zaključak:

Sveukupni utisak ovog telefona je izvanredan. Svi znaju da ne postoji perfektan telefon ali SGS II se veoma približio toj granici.

Dual core procesor, 8mpix kamera, Gorilla glass, odličan gps, wifi, brzina i elegancija su samo neki od vrlina ovog odličnog uredjaja. Preostaje ostalim proizvodjačima da ga prevazidju ali trenunto je samsung postavio benchmark za smart telefone koji će se teško dostići.

Exit mobile version