Baguje.COM

Google Chrome učitava stranice za manje od sekunde

Pre nekoliko nedelja sam vam pisao o tome da će Google uskoro u svom veb brauzeru Google Chrome omogućiti momentalno učitavanje veb stranica uz pomoć novih tehnologija, i od juče, tačnije, od verzije 13. ovog sve popularnije veb brauzera je to i moguće.

Sve što treba da uradite jeste da koristite najnoviju verziju Google Chrome veb brauzera i uključite tzv. prerender. Opcija vam se nalazi u podešavanjima pa “Under the Hood” i onda uključite “Predict” kao što sam ja na slici objasnio (obavezan restart brauzera nakon uključenja ove opcije).

Ovo će omogućiti Google Chrome veb brauzeru da nagađa na koje stranice planirate da idete i u pozadini ih već učita za vas. Tada, kada vi odete na željenu stranicu ona će automatski već biti učitana i prizakaće vam se za u deliću sekunde.

Nagađanje se vrši novih sistemima koje Google ne želi da otkriva, ali je poznato da se prerenderuju stranice na koje često idete i na koje Google misli da ćete verovatno otići. Recimo, jedna od takvih stranica je u većini slučajeva prvi rezultat pri nekoj Google pretrazi.

Siguran sam da će ova mogućnost da se proširuje i da ćete recimo bez čekanja moći da čitate sajt sa više stranica (next,next,next). Hoću reći, da će sledeća stranica teksta koji čitate biti već učitana u pozadini, a vaše je da kliknete dugme “next” i dobijete odmah učitan tekst kako bi momentalno mogli da nastavite sa čitanjem.

Kako to izgleda u video klipu, pogledajte ispod

Mala napomena: Ukoliko vas zanima koje stranice su učitane dok vi surfujete, tj. koje stranice “čekaju” na vaš klik, otvorite “chrome://net-internals/#prerender” i pogledajte spisak.

Exit mobile version