Baguje.COM

Rečnik na tviteru vas odaje

Da li ste ikada pomislili kako je nekome lako da se na internetu predstavlja pod lažnim identitetom kao osoba suprotnog pola? Skoro je prezentovan naučni rad u kojem se predstavlja softverski klasifikator pola. On je, raspolažući samo tvitovima ispitivanih osoba, u 75,5% slučajeva ispravno odredio pol. Ukoliko su se softveru dostavljali i podaci iz profila ispitivane osobe, ova preciznost je rasla na 92% tačnih identifikacija pola.

Ako ste pomislili, “pa šta, to je tek 3/4 slučajeva”, možda će vam biti interesantan podatak da je takođe od ljudi traženo da obave istu vrstu identifikacije. Od 130 ljudskih ispitanika se samo 5% pokazalo boljim od mašine dok su davali svoja mišljenja o 100 uzoraka.

Jedna od očiglednih primena ovog softvera je u reklamiranju, tj. omogućavanju softveru da jednostavno odredi pol osobe te da prema ostalim poznatim podacima ponudi odgovarajuću reklamu.

Rad nagoveštava da bi softver uskoro mogao da bude unapređen tako da ne identifikuje samo pol, već i demografsko poreklo odnosno starost, Zastrašujuće?

Osim rada možete pogledati i opširniji članak. Na oba mesta ćete naći i interesantne podatke o detaljima koji odaju polove.

Exit mobile version