Baguje.COM

Prince of Persia: Editor nivoa

Uvodni prozor igre

Koliko se vas seća popularne igre Prince of Persia iz 1989. i ranih devedesetih? Radi se o igri koja je svojevremeno bila veoma popularna. U osnovi se radi o dvodimenzionoj igri, sa izometrijski iskošenim prikazom, koji daje privid treće dimenzije. Igrač se nalazi u ulozi persijskog princa, koji ima sat vremena da spasi princezu od vezira, koji ju je u odsustvu sultana ucenio da se za njega uda ili umre. Pred igračem se nalazi 12 nivoa punih zamki i stražara, i jedan završni nivo sa vezirom.

Ali da se vratimo na sadašnjicu. Da li ste nekada poželeli da izmenite ove nivoe i napravite sopstvene? Strukturiranost originalne igre ovo veoma lako omogućava, zahvaljujući dizajnu programera Džordana Meknera (engl. Jordan Mechner). Već neko vreme postoji nekoliko alata za ovo, a jednog od njih sam izabrao kao meni najdopadljivijeg.

Apoplexy 1.1

Apoplexy je veoma intuitivan editor, koji tokom menjanja nivoa prikazuje upravo kako će oni izgledati. Dostupan je u verziji za Windows. Program se instalira tako što sa sajta skinete *.zip fajl i iskopirate ga na željeno mesto na vašem računaru. Editor se nakon toga pokreće sa izvršnim fajlom apoplexy.exe.

Interfejs aplikacije uključuje:

  1. Editor za pojedinačne prostorije
  2. Editor rasporeda prostorija
  3. Editor događaja (od engl. events)

Sledi pregled svakog od njih.

Editor za pojedinačne prostorije

Ovaj editor otkriva internu organizaciju prostorija. Svaku prostoriju čini 10 x 3 polja, a na svako polje se može staviti po jedan predefinisani element. Element koji se nalazi na nekom polju se menja tako što se jednostavno klikne na to polje, nakon čega se dobija vizuelni spisak elemenata koji se na tom polju mogu naći. Izbor novog elementa se vrši klikom miša. Obratite pažnju da se u donjem delu ovog potprozora može izabrati nivo obučenosti stražara koji se postavlja, kao i događaj koji se pridružuje elementu koji se izabira.

Editor rasporeda prostorija

Ovaj editor je dostupan klikom na dugme “R” u gornjem levom uglu aplikacije. On otkriva jednu novu zanimljivost o organizaciji nivoa: svaki nivo može imati najviše 24 prostorije. Prostorije nivoa se u ovom editoru nalaze u mreži prikazanoj na njegovom desnom delu, a traka u sredini sadrži neiskorišćene prostorije. Prostorije se prevlače po mreži tako što se:

  1. “Uhvate” mišem, tj. na njih se pritisne levim klikom i taj klik se ne pušta
  2. Prevuku se na željeno mesto na mreži
  3. “Ispuste” se puštanjem levog dugmeta miša

Editor događaja

Editor događaja se otvara tako što se pritisne dugme “E” u gornjem desnom uglu aplikacije. U ovom editoru se nalazi, odozgo nadole:

  1. Redni broj događaja koji se trenutno uređuje.
  2. Soba za koju se događaj vezuje
  3. Polje sobe za koju se događaj vezuje
  4. Indikator da li nakon izvršavanja ovog događaja treba izvršiti i naredni. Preporučujem “ne” kao odgovor, osim ukoliko znate šta radite. 🙂

Sledi jedan mali primer. Recimo da želite da napravite događaj koji će izazvati otvaranje zatvorenih vrata kada igrač protagonistom stane na neko dugme. Potrebni koraci bi bili:

  1. Napravite ploču za otvaranje vrata
    1. Odaberite prostoriju i polje u editoru prostorija
    2. Kliknite na to polje
    3. Ovde odaberite prvo u donjem desnom uglu broj događaja koji nije već upotrebljen.
    4. Označite element koji ilustruje ploču sa natpisom “rise”.
    5. Napravili ste polje!
  2. Napravite zatvorena vrata
    1. Odaberite prostoriju i polje u editoru prostorija
    2. Kliknite na to polje
    3. Odaberite element koji ilustruje zatvorena rešetkasta vrata
  3. Pribeležite sebi broj događaja, i tačno mesto na kojem se nalaze vrata.
  4. Otvorite editor događaja klikom na dugme “E”
  5. Pridružite napravljeni događaj postojećim vratima
    1. Podesite broj događaja na broj događaja kojeg ste napravili
    2. Označite prostoriju u kojoj se nalaze vrata koja ste napravili
    3. Označite polje prostorije na kojem se nalaze vrata koja ste napravili
    4. U zadnjem polju odgovorite sa “No”, osim ukoliko želite na ovaj događaj da nadovežete još događaja.
    5. To je to, pritisnite Esc da napustite editor događaja

Isprobati nivoe

Apoplexy dolazi sa kopijom igre, na kojoj su izmene koje pravite odmah vidljive. Ona se nalazi u poddirektorijumu /prince/ u direktorijumu u kojeg ste instalirali Apoplexy. U tom direktorijumu treba pokrenuti prince.exe. Ako vam igra ne bude lepo radila, možda ćete poželeti da je pokrenete pomoću DOSBoxa.

Sve vaše izmene su zapravo sačuvane u jednom jedinom fajlu: /prince/LEVELS.DAT. Ukoliko poželite da počnete od početka sa menjanjem originalnih nivoa, samo iz originalnog *.zip fajla iskopirajte ovaj fajl preko vašeg. Možete i celi *.zip opet da otpakujete u isti direktorijum. Ako pak poželite da sačuvate vaše izmene pre nego što ih poništite, samo iskopirajte isti taj fajl /prince/LEVELS.DAT tamo gde želite da ga sačuvate.

Drugi editori

Neki drugi editori su dostupni na sajtu princed.com. Slobodno ih isprobajte.

Poruka nostalgičarima: uživajte! 🙂

Exit mobile version