Baguje.COM

Novosti sa WWDC: Mac OSX Lion, iOS 5, iCloud

Juče je održana godišnja WWDC (Word Wide Developers Conference) u San Francisku. Kao i svake godine CEO Apple-a Steve Jobs se pojavio na bini prikazujući nam novosti koje nas očekuju iz Apple sveta. Ni ove godine nije bilo malo posetilaca. 5200 developera iz čitavog sveta su se pojavili a karte su rasprodate u roku od 2 sata što pokazuje ogromnu popularnost ove konferecije svake godine.

Apple se ove godine na WWDC isključivo bavio novim softverskim dostignućima. Ovo su i naglasili ali su sa tim jedostavno odmah na početku najavili da neće izbaciti novi iPhone, iPod ili iPad što je u prethodnim godinama bio skoro uvek slučaj na ovoj konferenciji.

Mac OSX Lion

Jobs je za prezentaciju novog update-a za svoj Mac operativni sistem predao reč Phill Shilneru. Novi OSX nam dolazi sa 250 novih mogućnosti od kojih su na konferenciji prikazali i demonstrirali njih 10.

Multi-Touch Gestures

Apple je u novom OSX-u dodao još Multi-Touch Gestura koje će omogućiti lakši i interesantniji u svakom slučaju rad sa novim operativnim sistemom.

Full-Screen Apps

Iako možda ne izgleda ko neka nova funkcija Apple je omogućio da se svaka aplikacija što postoji za Max OSX gleda u Full Screen-u. Tako da možete imati više aplikacija otvorenih u full screen-u i šaltati izmedju njih putem Mission Controll-a

Mission Controll

Omogućuje ptičiju perspektivu nad svim otvorenim aplikacijama koje imate trenutno otvorene. Jednostavnom gesturom sa 3 prsta na gore dobijate Mission Controll i možete odabrati koju aplikaciju želite da koristite upravo.

Mac App Store

Ugledavši se na slavu iOS App Store-a Apple je odlučio da otvori App Store za svoj Mac OSX operativni sistem.

Launchpad

U principu slično kao Home Screen na iOS uređajima. Klikom na Launchpad aplikaciju otvara vam se full screen prikaz aplikacija koje vi namestite u redosledu koji vi odredite. Podržani su i folderi isto kao i na iOS-u.

Resume

Od sada aplikacije koje zatvorite će se pri sledećem otvaranju prikazati na isti način kao što ste ih zatvorili. Znači da ne morate da spašavate svoj rad prilikom update-a neke od aplikacija. Sve će se vratiti tamo gde ste stali sa radom.

Autosave

Samo ime opcije vam sve kaže. Automatsko spašavanje vašeg rada prilikom korišćenja aplikacije.

Airdrop

Interesantna opcija novog operativnog sistema. Pomoću Airdrop-a možete bežično da delite file-ove sa ljudima u vašoj okolini bez upotrebe WiFi rutera. File-ovi se šalju enkriptovano bežičnim putem Mac računarima sa upaljenom Airdrop funkciom.

Mail

Apple je preuredio svoj E-mail klijent. Od sada je dostupan u Full Screen-u i omogućuje lakši pregled kao i pretragu dolaznih i odlaznih poruka.

Lion Server

Preuređeni Lion Server vam omogućuje da sa velikom lakoćom pretvorite svoj Mac u Server. Postoji Step by Step uputstvo za nove korisnike koje će u velikom olakšati rad. Profile manager je takođe prisutan tako da možete praviti svakom korisniku profil sa tačno određenim privilegijama. Omogućen je i file transfer sa iPad-om i mogućnost povezivanja sa dodatnim servisima kao što su iCal, Mail i Wiki.

Što nam možda dolazi ko ohrabrujuća vest jeste da će novi Mac OSX Lion koštati umesto $129 samo $29.

iOS 5

Iako Apple ove godine na WWDC konferenciji nije izdao ni jedan novi iOS uređaj, prikazao je najnoviji iOS softver koji će biti dostupan za iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2, iPod Touch 3. i 4. generaciju. Novi iOS nam donosi preko 250 novih mogućnosti i prepravku nekih starijih koje su po njima najviše smetale korisnicima i još više je uspeo da pojednostavi i napravi softver koji je najviše user friendly od svih mobilnih operativnih sistema trenutno dostupnih. Kao i kod Mac OSX Lion-a prikazali su 10 novih mogućnosti novog softvera:

Notification Center

Notifikacije vam neće više stizati u obliku poruke na centru ekrana. Smišljen je novi Notification center koji vam pokazuje sve notifikacije koje vam stignu na iOS uređaj. Samo povučete dole od vrha ekrana sa prstom na dole i pojaviće vam se Notification center. Sve od poruka, mail-ova, notifikacija aplikacija se nalazi u njemu i  lako se može pregledati.

iMessage

Od sada možete da šaljete poruke i sa iPod Touch-a i sa iPad-a. iOS 5 omogućuje slanje poruka na bilo koji iOS 5 uređaj i to bez ograničenja. Omogućeno je slanje texta, slika, videa, lokacija i kontakta.

Newsstand

Gradeći se na popularnost iBooks-a Apple je izdao Newsstand, virtuelnu prodavnicu magazina. Moguće je pretplatiti se na magazin, nova izdanja će se automatski skinuti na bilo koji od vaših iOS uređaja i moći ćete ga čitati kad god želite i gde god želite.

Reminders

Reminders je odlična aplikacija za sve vas što stalno govore:”Pametan piše, glup pamti”. Omogućuje vam da upišete sve svoje obaveze ili male potsetnike koje morate uraditi u svakodnevnom životu. Pošto je bazirana na lokacijama može da vas podseti da odradite nešto kad se nalazite na nekoj unapred određenoj poziciji (npr. kupiti jaja kad udjete u prodavnicu). Moguća je sihnronizacija sa iCal-om i Outlook-om kao i sa svim ostalim iOS uređajima koje posedujete.

Twitter

Pored ostalih poboljšanja iOS 5 vam omogućuje potpunu Twitter integraciju u sam softver uređaja. To znači da ćete iz bilo koje aplikacije moći direktno da Tweetujete ono što radite, što ste videli, gde se nalazite ili bilo šta što želite.

Camera

Kamera aplikacija je takođe doživela dosta poboljšanja u odnosu na staru. Omogućeno je pinch to zoom, slikanje direktno iz lock screen-a, slikanje pomoću volume up dugmeta, fokus na dodir kao i povezivanje na iCloud.

Photos

Photos aplikacija je doživela par promena. Pored cropovanja, uveličavanja, rotacije, korekcije crvenih ociju i integracije sa iCloud-om moguće je praviti i organizovati albume direktno sa vašeg iOS uređaja.

Safari

Najpopularniji mobilni browser u svetu je dobio par interesantih dodataka. Pored očiglednog ubrzanja koje je primetno moguće je i upaliti Reader, dodatak koji vam formatira web stranicu tako da se samo vidi text i odgovarajuce slike, optimizuje font za vaš uređaj i olakša vam čitanje vesti i članaka. Takođe je ubačena integracija sa iCloud-om tako da možete da pošaljete stranicu koja vam se sviđa da ga gledate na bilo kojem uređaju.

Pc Free

Od sada vam je omogućena potpuna autonomija i nezavisnost vaših iOS uređaja od Mac-a ili PC-a. Možete da aktivirate i pokrenete uređaj direktno kad ga izvadite iz kutije, skidanje novih update-a za softver kao i backup i restore pomoću iCloud-a.

WiFi Sync

Od sad vam je omogućen Sync vašeg iOS uređaja sa računarom bez upotrebe kabla. Jednostavno samo povežite uređaj na struju i ukoliko se nalazite na istoj WiFi mreži kao računar sve će se automatski Sync-ovati bežično.

Za dodatne funkcije koje nismo opisali pogledajte zvanični sajt Apple-a.

http://www.apple.com/ios/ios5/features.html

iCloud

Pored novosti u Mac OS-u i iOS-u Apple se pojavio na konferenciji sa svojim najinteresantnijim feature-om do sad. Radi se o iCloud-u. iCloud je potpuno nov servis koji vam omogućuje online skladištenje vaših podataka (slika, muzike, videa, lokacija i svega što je omogućeno sa novim iOS softverom) na udaljenoj lokaciji i pristup njima sa bilo kojeg iOS uređaja, Mac-a ili PC-a. Sličnost ovog servisa sa servisima kao što su Dropbox je velika. Jedina razlika je što je npr Dropbox na iOS-u bio veoma ograničen, uglavnom samo na slike i neke dokumente. Sad bukvalno sve možete da držite na iCloud-u i da bilo kada i bilo gde pristupite svom sadržaju i uživate u njemu.

Kada se prijavite za iCloud dobijate 5gb prostora besplatno. U taj prostor se ne uračunavaju kupljena muzika, aplikacije, knjige i časopisi tako da možete da ga punite bilo sa čim drugim što želite. U gore navedenim stavkama o Mac OSX-u i iOS 5 smo vam nabrojali dosta aplikacija koje se mogu povezati sa iCloud-om ukoliko želite više informacija posetite zvaničan sajt Apple-a

http://www.apple.com/icloud/

Exit mobile version