Baguje.COM

Firefox 5 dostupan za desktop i mobilne uređaje

Tri meseca nakon izlaska Firefox-a 4, Mozilla je izbacila i finalnu verziju Firefox-a 5 kao deo plana ubrzanog procesa izdavanja Firefox-a.

Firefox 5 donosi unapređene podrške za buduće Web tehnologije, brže učitavanje Web stranica i mnoge druge izmene. Sa novim ubrzanim procesom nova verzija se ne karakteriše kao značajna već minorna, a one dolaze svaka tri meseca.

Ubrzanim procesom korisnici će brže dobijati ​​unapređenja i nove mogućnosti nego što je to ranije bio slučaj kada se čekalo mesecima.

Nove verzije će donositi poboljšanja i nove mogućnosti, bile one vidljive ili ne (“ispod haube”).

A Firefox 5 ne donosi vizualne promene, već se one nalaze “ispod haube”, a značajnije izmene su: brže učitavanje Web stranica, bolja kontrola i manja potrošnja memorije, podrška za CSS  animacije, unapređena podrška za HTML5 standarde , brže dekodiranje slika (JPEG), pomeranje (scroll) je sada glađe, poboljšanja kod kanvasa (Canvas) grafičkih elemenata, unapređena javaskript (JavaScript engine) i preko 600 raznih ispravki od prethodne verzije.

“Do Not Track” tj.. obavesti Web sajtove da ne želim da me prate opcija nameđena u cilju da se poštuju želje korisnika koji ne žele ih reklame prate dok oni surfaju internetom.

Opcija za promenu kanala je izbačena iz razloga što većina korisnika koristi beta i Aurora kanale koji su pokrenuti istovremeno.

No promenu kanala je moguće uraditi preuzimanjem drugog kanala.

Takođe je većina dodataka kompatibilna sa Firefox-om 5 (82%).

Mobilna verzija Firefox-a donosi unapređenja u performansama pa se može očekivati ​​brže učitavanje Web stranica, bolja odzivnost i mnoga druga.

Naravno, mobilna verzija je bazirana na izmenama koje ima i dekstop verzija.

Firefox 5 je dostupan na Windows, Linux, Mac OS X, Android i Maemo platformi.

Utiske i probleme vezane za Firefox 5 možete podeliti u temi na Mozilla Srbija forumu.

Exit mobile version