Baguje.COM

Zašto bi trebali da rutujete Vaš Android uređaj

Android Photo by: Andrew Mason(Flickr)

Svako ko poseduje Android uređaj zna da je Google-ov operativni sistem pruža ogromnu količinu slobode. Ako želite da u potpunosti iskoristite svoj uređaj, najbolje rešenje je da ga rutujete. Za one koji ne znaju – Rutovanje (eng. Rooting) je proces otključavanja samih korenja i dobijanje dozvole za pisanje i menjaje tih fajlova, ukoliko telefon nije rutovan te fajlove Vi možete samo da čitate ali ne i da ih menjate.Rutovanje Vašeg uređaja ulazite u eru aplikacije koje bez rutovanje možda čak ne možete ni pokrenuti, dok neke aplikacije nemaju pun sjaj. U daljem tekstu navestću neke od prednosti koje dobijate rutovanjem Vašeg uređaja.

Pristup novim verzijama Android-a

Ukoliko ste vlasnih HTC uređaja onda možda ovo i nije velika prednost, pošto je HTC jedan od proizvođača koji redovno vrši izdavanje ažuriranih verzija Android-a. Međutim čak i onda je za neke telefone potrebno čekati i do godinu dana kako bi izasao update za Vaš uređaj a možda čak neće ni izaci. Ukoliko imate stari HTC Dream bez rutovanja taj uređaj Android verziju 2.2 (Froyo) nikad neće videti. Ako vam je telefon rutovan, čekanju je kraj. Popularan CyanogenMod podržava trenutno 27 uređaja i uz pomoću njega Vaš uređaj može imati zadnju verziju Android uređaja iako ga proizvođač nije još ni izdao za Vaš uređaj, takođe ukoliko CyanogenMod ne podržava Vaš telefon ili želite neke druge “custom made ROM’s” možete pogledati na dobro poznatom XDA developers forumu.

Android uređaji na steoridima

Klokovanje desktop računara je totalno stara škola, sada ste “in” ako klokujete mobilne  telefone. Uzmimo primer telefon Motorla Droid koji ima CPU takta od 550 Mhz, uz aplikaciju zvanu CetCPU i root pristup Motorlu Droid možete bez narušavanja stabilnosti, baterije kao i grejanje telefona da klokujte na fascinantnih 800 Mhz.

Pristup aplikacija dostupni samo “Root” korisnicima

Zajedno sa pomenutom aplikacijom SetCPU, postoje mnoštvo odličnih aplikacija koje su dostupne samo root korisnicima. Jedna od tih aplikacija je i ROM Manager koji Vam pomaže da da lako flešujete “Custom made ROMs”, brine da se ceo proces izvrši do kraja uključujući preuzimanje custom ROM-a i restovanje telefona po potrebi. Takođe pre instaliranje nečijeg ROM-a preporučljivo je da uradite beck-up, za ovaku neku operaciju Titanium Backup je najlaksa aplikacija. Postoji još mnogo aplikacija ali zastacu ovde kako ne bi skretao sa teme.

Mane rutovanja telefona

Sa svim ovim prednostima koje sam gore naveo, zasto onda svi ne rutuje telefon? Nažalost rutovanjem Vašeg telefona imate šanse za gubitak garancije. Ako se nešto desi vašem telefonu koji pod garancije verovatno ga neće prihvatiti ako vide da je telefon rutovan.  U zavisnosti od toga kolko agresivno klokujete telefon, postoji šanse da trajno oštetite CPU. Takođe treba napomenuti da najmanje igranje sa procesora smanjujete vek procesora.

Zaključak

Iako ne želite da rutujete Vaš uređaj, nadam se da sam skrenuo pažnju prednosti rutovanja. Ukoliko želite da rutujete telefon, detaljno proučite upustva za Vaš telefon, napominjem da upustvo za na primer HTC Desire ne mora da radi na HTC Wildfire, stoga isključivo tražite upustvo za vaš telefon. Ukoliko imate pitanja ili smatrate da tekst nije upotpunosti dobar slobodno napišite u komentaru.

Exit mobile version