Baguje.COM

Dostupne beta verzije Firefox-a 5 za desktop i mobilnu verziju

Mozilla je izbacila beta verzije Firefox-a za desktop i mobilnu verziju.
Nakon pet nedelja testiranja na Aurora kanalu, sledeća verzija Firefox-a je spremna za betu.
Finalna verzija Firefox-a 5 je planirana za 21. jun, što je tri meseca od izlaska Firefox-a 4.

Kako se Mozilla prebacila na ubrzani proces izdavanja Firefox-a, nove verzije nas očekuju svaka tri meseca.
Ono što je bitno napomenuti jeste da više neće biti major i minor verzija pa sa time korisnici ne bi trebali očekivati uvek novine i vizuelne promene.

Po istom principu radi i Google koji svaka tri meseca izbaci novu verziju Chrome-a.

Razlog zašto se Mozilla odlučila za ubrzani proces je taj da će korisnici dobijati novine i poboljšanja u kraćem vremenu nego što je to pre bilo. Sa time, korisnici će biti u koraku sa konkurencijom.

Svaka nova mogućnost koja nije spremna u tih 6 nedelja razvoja će biti prebačena za drugu verziju, sa time neće biti odlaganja kao što je bio slučaj sa Firefox-om 4.

Poboljšanja i novine koje se nalaze u beti Firefox-a 5 su:

10% bolje performanse u JavaScript benčmarkovima (SunSpider, Kraken, V8) , 50% bolje performanse kod Canvas benčmarka (npr. IE SpeedReading), (u zavisnosti od internet konekcije) 10-20% brže performanse mreže, podrška za CSS animacije, glađe klizanje, još specifikacija za nove standarde, oko 300% bolje performanse u dekodiranju JPEG slika i preko 600 ispravki uključujući i poboljšanja kod potrošnje memorije.
Tu je i  menjač kanala, pa će korisnici  imati izbor odabira kanalа kako bi testirali kranje promene ili pak ostali na stabilnoj verziji.

Beta proces će trajati 6 nedelja, nakon toga će postati finalna verzija.

Mnogi sajtovi su već objavili bete Firefox-a 5 tokom protekle nedelje, ali se zapravo radilo o verziji indentičnoj Aurori koja je napravljena radi testiranja nove opcije koja će služiti za menjanje kanala (Aurora -> Beta -> Release) .

Mobilna verzija Firefox-a 5 donosi opciju Do Not Track pa je sa time ujedno i prvo Veb pregledač koji je omogućio ovu opciju na mobilnoj platformi. Tu su i poboljšanja vezana za performanse, stabilnost i postojeće mogućnosti.


Betu Firefox-a 5 možete preuzeti na sledećim stranicama:
Desktop

Detaljniju listu promena za desktop verziju možete pogledati ovde.

Mobilna

Detaljniju listu promena za mobilnu verziju možete pogledati ovde.

Ukoliko imate problema ili pitanja oko beta verzije Firefox-a 5, potražite odgovore i rešenja na forumu Mozilla Srbija zajednice.

Exit mobile version