Baguje.COM

Da li ste i Vi provajder godine ?

Verovatno ste već pročitali članak „komšijin wireless proglašen za provajdera godine u Srbiji” na popularnom sajtu Njuz.net. U slučaju da niste, obavezno to učinite. Ukoliko Vas mrzi, ne znate ili jednostavno ne želite da postavite zaštitu a imate wireless ruter, veoma brzo ćete postati nosilac ove (laskave) titule. Većini novih korisnika ADSL Interneta provajderi ustupaju na korišćenje wireless rutere (ruteri sa antenom). Ako ste jedan od tih korisnika, ne čekajte da Vi postanete popularni komšija već izdvojite nekoliko minuta i proverite da li je zaštita (šifra) rutera uključena.

Najpre morate pristupiti ruteru. Ako ne znate, podatke za pristup možete zatražiti od Vašeg Internet provajdera ili pogledati na sajtu proizvođača. Potrebni podaci su: ip adresa rutera (obično je 192.168.1.1 ili 192.168.0.1), korisničko ime i lozinka. Nakon pristupa ruteru i jednostavnom meniju u opciji wireless možete uključiti/isključiti dostupnost wireless mreže kao i postaviti šifru za pristup mreži.

Primer postavljanja zaštite:

U adresnu liniju  browser-a koji koristimo unosimo IP adresu.

IP adresa rutera je 192.168.1.1

username: ***** (najčešće admin, kod telekoma telekom)

password: ***** (pogledajte u uputstvu ili kontaktirajte provajdera)

 

* U opciji Security Options birate jedan od nekoliko ponuđenih tipova zaštite. Nakon toga, u zavisnosti od tipa zaštite koji izaberete postavlja se željena šifra sa određenim brojem karaktera.

 

* Grafički prikaz menija nije isti kod svih rutera, ali je postupak sličan, u velikom broju slučajeva isti.

Savet:

Exit mobile version