Baguje.COM

Ubrzana Opera 11.10, preporuka dial-up korisnicima

Opera je objavila novu verziju svog veb browsera i to 11.10 (kodno ime Barracuda). Ono što je novo u ovoj verziji će svakako zanimati korisnike sa sporim Internet vezama.

Mogućnost Opere da ubrza učitavanje veb stranica , Opera Turbo, je u mnogome unapređena u ovoj verziji. Pored dosadašnje mogućnosti da smanji veličinu veb stranice na mnoge načine, novi Turbo ima mogućnost i smanjivanja slika na stranicama. U primeru ispod pogledajte smanjenu sliku.

Kao što možete primetiti, do gubitka kvaliteta dolazi, ali je on smanjen da se skoro ni ne primeti. Što se tiče veličine fajl,a sa 76Kb je smanjen na 5,3Kb što je impresivno i veoma bitno kod brzine učitavanja stranica.

Ova verzija takođe nudi i unapređenu početnu stranicu sa izborom omiljenih, tj. odabranih sajtova. Ovaj deo brauzera sada više podseća na veb stranicu, slično kao kod Google Chrome-a, i prilagođava se automatski širini radne površine i broju omiljenih sajtova.

Pored ovih izmena koje se većinom tiču izgleda, Opera je unapredila i svoje jezgro pod imenom Presto. Sada, podržava neke od CSS3 mogućnosti kao što su gradients i multi-column layout. Takođe, dodata je podrška za WOFF fontove kao i za WebP format slike.

Kako bi probali novu operu, posetite zvaničnu veb adresu http://www.opera.com/

Exit mobile version