Baguje.COM

Simple Machines Forum – SMF

Simple Machines Forum – SMF

Danas su osnovna mesta za druženje na internetu društvene mreže i forumi.

Društvene mreže su bazirane na desetinama hiljada ručno pisanog PHP koda, koje malo ko može napisati. Međutim, društvene zajednice se razlikuju, te žele da imaju svoj kutak na Internetu. Tu se stvara problem – niko neće da se muči 2-3 meseca da piše kodove, a ako nekog plate, taj će to papreno naplatiti.

Tu na scenu stupaju forumi. Jednostavno ih je instalirati, možete postaviti forum za 5 minuta.

Od početka razvoja foruma, koderi traže novac za njihove CMS-ove (CMS – Content Management System). Cene su bile pristupačne, ali ljudi jednostavno nisu imali nerve da otvaraju račune u bankama, naloge na Pay Pal-u, a i nisu verovali kupovini preko interneta.

Forumi su opet ostali nedostupni većini zainteresovanih.

Međutim, 10.03.2004., izašla je prva verzija SMF-a, besplatna, dostupna čitavom svetu. Od tada, SMF beleži bum u svetu Internet softvera uopšte, i dostiže velik broj članova na zvaničnom forumu.

Glavna vrlina SMF-a je podrška na velikom broju jezika, koji imaju svoje delove zvaničnog SMF foruma. Link do Srpsko/Hrvatsko/Bosanskog podforuma:

http://www.simplemachines.org/community/index.php?board=114.0

SMF je preveden na gotovo 50 jezika.

Još jedna pozitivna strana SMF-a je velika baza modifikacija i tema. Možete izabrati od nekoliko hiljada tema (doduše, većina amaterskih), kao i raznih čatova, galerija, dodataka.

Takođe se razvija i biznis pravljenja tema i modova, koji zahtevaju mnogo vremena, a koji se plaćaju. Najpoznatiji profesionalni ‘proizvođač’ tema za SMF je Dziner Studio. Od domaćih, još uvek ne postoji niko profesionalan (osim Logo Off-a u poslednje vreme).

Međutim, ako želite sasvim drugačiju temu od podrazumevane, dovoljno je da promenite 2 slike! Naravno, izmeštanje pojedinih delova je malo komplikovanije, ali je sve mačji kašalj ako znate PHP.

Jedan od najvećih  domaćih foruma na ovoj platformi je Burek forum, sa preko milion članova.

Sve u svemu, SMF je lider u ovoj industriji.

Za kraj da podsetimo da je forum Baguje.COM sajta baziran upravo na SMF-u.

Exit mobile version