Baguje.COM

Pripremite se za Windows 8 !

Da, dobro ste pročitali, Microsoft odavno već sprema novi operativni sistem, koga trenutno zovemo Windows 8.

Šta trenutno znamo o novom Windows operativnom sistemu?

Prvo ono što je najzanimljivije i ono što možemo samo nagađati, a to je datum izdavanja. Prema nekim nezvaničnim informacijama, RTM verziju ovog Windowsa možemo očekivati krajem 2012. godine, ili početkom 2013. Dakle, skoro 2 godine od danas.

Sledeće što će vas zanimati je da će ceo sistem dobiti popuno nov, futurističan (po Microsoftu) izgled nazvan Metro UI. Nešto slično izgledu Windows Phone 7 operativnog sistema za mobilne telefone.

Takođe, očekuje nas mnogo mnogo lepša i lakša instalacija podeljena u nekoliko delova gde će u svakom korisnik tačno moći da “vidi” tj. pročita dokle je došao sa instalacijom i šta se trenutno dešava.

Takođe, što se tiče same instalacije, nedavno su se pojavile i priče da će Microsoft ovoga puta omogućiti upgrade i pomalo zaboravljenim korisnicima koji koriste XP. Naime, Upgrade direktno sa XP na trenutno najnoviji Windows 7 nije moguć, i nakon mnogo žalbi korisnika Microsoft je izgleda rešio da ih ovaj put ne zaboravi.

Unapređen je i Windows Explorer (glavni program za rad sa fajlovima) i dobiće novu navigaciju (Ribbon), sličnu onoj kao što se nalazi u Office paketu 2007. i novijima.

Windows 8 će verovatno doći i uz poboljšan taskbar, gde će, prema takođe nekim podacima, progress bar podršavati više operacija, kao što je recimo instalacija hardvera itd. Dakle, pored procentualnog grafičkog prikaza kopiranja fajlova, sada ćemo moći direktno iz task bara pratiti dokle je stigla instalacija novog hardvera. Takođe se spominje i integracija Live ID-a gde ćete takođe u taskbaru videti svoju Windows Live sličicu, tj. avatar. Nešto slično trenutno ima i Google Chrome OS.

Jedna od prvih informacija o novom sistemu je i podatak da će Windows 8 imati mogućnost sistemskog reseta. Tačnije, mogućnost da brzo resetujete vaš sistem za nekoliko minuta. Imaćete opciju da vratite podešavanja na “fabrička”, gde će sistem za vas da ukloni sve što ste instalirali i podesili nakon “čiste” instalacije Widowsa.

Još jedna od “moćnih” stvari u novom Windows operativnom sistemu je i Modern Reader, aplikacija koja će biti integrisana u sam sistem a koja omogućava brz pregled PDF fajlova. Tako da od sada nećete imati potrebu za instaliranjem dodatnog programa za čitanje PDF fajlova.

Kao što sam napomenuo na početku, uz novi izgled, tzv. Metro UI, dolazi i izgled za tablet računare sa ekranima osetljivim za dodir. Internet Explorer 10, će biti osnovni veb brauzer, i on će imati mogućnost upotrebe na tablet računarima i mobilnim uređajima.

Takođe, Windows 8 će imati i App Store, tj. mesto gde će programeri moći da svoje aplikacije brzo i direktno predstave korisnicima. Na jednom mestu ćete moći da odaberete koje programe i aplikacije želite, verovatno ćete ih moći i kupiti direktno iz tog istog programa i instalirati na vaš sistem uz klik-dva.

Uz sve ove mogućnosti stiže i novi Task Manager, a izgled pogledajte u slici ispod.

Nagoveštava se i mogućnost pokretanja celog sistema i sa USB fleš diska, a više o tome pročitajte u Oskarovom postu.

Za one koje više zanima datum izdavanja Windows 8, na slici ispod možete da vidite plan izdavanja ovo sistema.

Exit mobile version