Baguje.COM

Isprobajte Firefox Auroru! (Firefox 5.0 Alpha)


Pre koji dan sam pisao o novom ubrzanom procesu izdavanja fajerfoksa (Firefox) koji je počeo nakon izlaska fajerfoksa 4.0 .

Kako je Mozilla krenula sa novim brzim tempom, pojavili su se i prve nadolazeće verzije. (5.0 i 6.0) .

Pošto su Nightly (6.0a1) verzije više namenjene za one koji su voljni da riskiraju  stabilnost svog web pregledača (web browser) a pritom žele da vide krajnja poboljšanja i nove mogućnosti (features) , skrenuću pažnju na stabilnije verzije tj. fajerfoks Auroru 5.0 Alpha.

Fajerfoks Aurora nosi oznaku 5.0a2 i sadrži mnoga poboljšanja i ispravke. (tačnije ukupno 617 do sada) .

Na listi poboljšanja mogu se naći i ispravke iz četvrte verzije dok su značajnija poboljšanja sledeća: 10% bolje performanse u JavaScripti (u benčmark testovima SunSpider, Kraken, V8), 50% bolje performanse u Canvasu (IE9 SpeedReading demo kao primer), (u zavisnosti od internet konekcije) 10-20% brže performanse mreže, podrška za CSS animacije, bolje i glađe klizanje (scrolling) , još specifikacija za nove standarde, oko 300% (3x) bolje performanse u dekodiranju JPEG slika.

Dok ste na Aurori, možete izabrati i na koji kanal želite da se prebacite; beta (trenutno je nema) ili finalna verzija (4.0) .

Iako je kolega pisao o izlasku fajerfoksa na leto, gde je pisao o drugim novim mogućnostima, one će ipak propustiti 5.0 verziju i verovatno će biti u 6.0 .

Bilo je mnogo priča i nagađanja o novim opcijama u fajerfoksu 5 a neke su čak i pogrešno prosleđene.

Ono što je kružilo na raznim portalima je integracija sa društvenim mrežama i deljenje sadržaja ka istima. Tako navedeno, zvučalo je kao da će fajefoks postati nalik RokMeltu (RockMelt)

Na sreću mnogih korisnika to se neće desiti, ali postojaće opcija da se fajerfoks dugme razdvoji u još jedno kako bi bilo lakše pristupati određenim sajtovima, ali je to više nalik opciji u IE9 Pinned Sites i to je opcionalno u zavisnosti od korisnika.

(trenutna skica)

Deljenje sadržaja na socijalnim mrežama je zapravo pojednostavljeno prosleđivanje veza (linkova), a taj dodatak se naziva Mozilla F1.

(trenutna skica)

No kako mnoge mogućnosti nisu bile spremne za fajerfoks 5, one će biti u sledećoj verziji ukoliko budu bile spremne.

Svaka mogućnost će biti ubačena u trenutnu verziju (Nightly) ako je spremna, a ako nije onda se ta mogućnost prebacuje za sledeću.

To ne bi trebalo da vas brine, jer se ciklus novih verzija menja svakih 6 nedelja (dakle novi Nigthly 7.0a1, 8.0a1 se pojavi svakih 6 nedelja, isto važi i za Auroru), a finalne verzije izlaze svaka 3 meseca.

Pa samim time će odložene mogućnosti biti samo  meseca od vas. (ili manje u zavisnosti na kojem ste kanalu)

Kod novog ubrzanog procesa nema više malih (minor) i velikih (major) verzija, već samo novih verzija. Nijedna verzija ne određuje koje će mogućnosti biti u njoj, već ono što je u tom trenutku (tih 6 nedelja) spremno to će i biti.

I ništa ne može da odlaže izlazak nove verzije pa samim time više neće biti odlaganja izlazaka novih verzija.

Fajerfoks 5 bi trebali da očekujemo oko 21. juna, a beta verziju oko 17. maja.

Fajerfoks Auroru možete ovde preuzeti, a kako bi vaši dodaci radili sa Aurorom, uradite sledeće: u adresnu traku (URL) ukucajte about:config zatim pritisnite enter i pristisnite dugme da ćete biti oprezni, nakon toga na prazno polje desnim klikom izaberite new -> boolean i upišite extensions.checkCompatibility.5.0a , pritisnite enter i zatim stavite na false.

Nakon toga ponovo pokrenite fajerfoks.

 

Ukoliko imate dodatna pitanja o fajerfoksu, posetite zvanično podržanu Mozilla Srbija zajednicu.

Exit mobile version