Baguje.COM

Google prevodilac vas pažljivo sluša !

Bilo je samo pitanje vremena kada će se ovako nešto pojaviti na globalnom svetskom nivou, potpuno besplatno. Naime, Google Translate, servis o kome sam u nekoliko navrata pisao do sada, a koji prevodi vaš tekst, dokumente, veb stranice i još mnogo toga, od juče ima novu mogućnost, a to je da mu putem mikrofona “kažete” ono što želite da prevedete.

Dakle, uz pomoć mikrofona na vašem računaru i novih HTML5 tehnologija, u Google Translate je u mogućnosti da primi zadatke za prevod putem mikrofona. Ova nova mogućnost trenutno funkcioniše samo na Google Chrome veb brauzeru (tek beta, dev i canary verzije) ali očekujem u narednih mesec dana podršku ostalih browsera za ovu tehnologiju.

Dakle, učitate sajt http://translate.google.com/ uz pomoć Google Chrome-a, i u polju za unos teksta ćete videti malu ikonicu mikrofona. Klikom na nju, veb brauzer počinje da “sluša” vaš govor. Čim završite sa govorom, u roku od nekoliko sekundi, prepoznat govor se pretvara u tekst i automatski se prevodi na odabrani jezik.

Na žalost, kao što možete i pretpostaviti, servis trenutno radi samo na engleskom jeziku i može samo njega u govoru da prepozna. Igrao sam se malo sa njim, i mogu da kažem da je dosta dobra detekcija, stim da, moj naglasak nije baš savršen, a i mikrofon je slabijeg kvaliteta pa dolazi i do grešaka. Pitanje je samo vremena kada će ovaj servis da bude izbalansiran i da podrži većinu jezika koje podržava i sam Google Translate.

Ovo je prvo veliko pojavljivanje ove nove mogućnosti koju ćemo od sada pa na dalje viđati na mnogo više mesta. Uzmimo za primer da ste otišli u Kinu i da želite da pitate slučajnog prolaznika za put do nekog hotela. Sve što treba da uradite jeste da na svom mobilnom telefonu kažete to što hoćete na svom maternjem jeziku, i telefon kroz nekoliko sekundi izgovara isto to na jeziku koji ste odabrali, u ovom slučaju kineskom.

Exit mobile version